Toneelgroep Oostpool - Demonen

  • Demonen
  • Demonen

Wat begint als een spontane borrel met de buren, mondt uit in een chaotische avond. Onderdrukte angsten, fantasieën en frustraties steken de kop op. “Demonen is intelligent, gedurfd en blijft boeien”, aldus de Volkskrant in 2016 over Lars Noréns Demonen in regie van Marcus Azzini.

De voorstelling gaat over de poging een leven lang samen te blijven. Want de liefde vinden is één ding. De liefde behouden is minstens zo complex. Dit seizoen is dit gewaagde en moderne huiskamerdrama opnieuw - én voor het laatst - in de Verkadefabriek te zien. 

Frank komt thuis met de urn van zijn moeder. Katarina - zijn vrouw - heeft zin in een leuke avond. Ze besluiten de onderburen uit te nodigen voor een borrel. Jenna en Tomas zijn blij hun drukke gezinsleven voor een avond te kunnen ontvluchten. Hoe later het wordt, hoe vileiner de conversatie. Totdat alles over de rand loopt. Van de whisky tot de as van Franks moeder.

De succesvolle Zweedse schrijver Lars Norén maakt van een huiskamer de plaats delict van een emotioneel slagveld. Het woord ‘thuisfront’ kreeg niet vaak zo’n wrange betekenis. Getrouwd zijn betekent ook samenleven met elkaars ‘demon’, de verlangens waar de personages door bezeten zijn. Regisseur Marcus Azzini toont met mededogen deze menselijke balanceer-act. Het is zoeken naar samenzijn en je tegelijkertijd ontplooien als autonoom individu. Dat is het prachtige, pijnlijke breukvlak waar het werk van Norén en Azzini elkaar raken.

Daan Schuurmans, Rick Paul van Mulligen, Kirsten Mulder en Astrid van Eck vormen de droomcast van dit ‘duel’ op het toneel.

Recensies
★★★★ De Volkskrant: "Azzini's regie van ‘Demonen’ is intelligent, gedurfd, en met scherpe overgangen flink op tempo. Daan Schuurmans is de enerverende motor van de voorstelling." 
★★★★ Theaterkrant: "Deze ‘Demonen’ is een met veel aandacht gecomponeerde, prikkelende, moderne voorstelling. De regie van Marcus Azzini is strak, de speelstijl surrealistisch en daardoor is de voorstelling in vorm en ritme erg sterk" 
★★★★ NRC: "Demonen van Azzini is een toneelspel over liefde, zorg en aandacht. Dit eigentijdse huiskamerdrama weet te ontroeren." 
★★★★ Het Parool: "Gezamenlijk maken ze een sterke boog, die met precies genoeg nuance onverwachte wendingen en grillig plezier geen moment verveeld"


Credits
Tekst: Lars Norén
Vertaling: Karst Woudstra
Regie: Marcus Azzini
Spel: Daan Schuurmans, Rick Paul van Mulligen, Astrid van Eck en Kirsten Mulder 
Muziek: Kasper Tarenskeen
Scenografie: Wikke van Houwelingen en Marloes van der Hoek
Dramaturgie: Fanne Boland en Madelon Kooijman
Kostuums: Lotte Goos
Lichtontwerp: Yuri Schreuders
Beeld: Krista van der Niet
Fotografie: Sanne Peper

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!