Ro Theater: Gijs Naber - Find me a boring stone

Echte verandering heeft met sterven te maken

Midden in een stad staat een man voor een raam. Hij staart voor zich uit en neemt de wereld in zich op, met haar enorme hoeveelheid mensen, dromen, gelukzaligheden, zorgen en gedachtes. De man zag het leven altijd als een opeenstapeling van toevalligheden, zonder een spoor van samenhang. Maar door een beslissende gebeurtenis in zijn leven, verandert zijn blik voorgoed.


Er zijn er die er zomaar tussenuit gepiept zijn en nooit nooit meer terugkomen. Waardoor je ineens veel en veel meer aan ze moet denken dan ooit tevoren.”

In Find me a boring stone volgen we de psychische reis van een man die net iemand verloren heeft. We volgen zijn reis van donker naar licht, van verwond naar heel. Een man die probeert de wereld vanuit een nieuw perspectief te omarmen. Hij staat achter het raam en beziet de mensen, de stad, de mensen in de stad en is langzaam in staat zichzelf weer te plaatsen te midden van het leven.

Troost
Na een groot verlies openbaart zich voor hem een eenheid, een verbinding tussen alles. De buitenwereld verandert voor zijn ogen in iets troostrijks. Hij ziet helderder dan ooit. Alsof hij nu begrijpt wat hij nooit eerder kon begrijpen. Find me a boring stone is een ode aan het leven en de schoonheid van het bestaan. Een ode aan iedereen die is overgebleven op deze wereld, aan iedereen die probeert het leven weer te omarmen.

Erik Whien
Find me a boring stone is de eerste voorstelling die Erik Whien maakt bij Theater Rotterdam - het nieuwe stadstheater van Rotterdam. Stadsgezelschap, huis en talentontwikkelingsplek voor stedelijk, grensverleggend en veelvormig theater. Theater Rotterdam wordt gevormd door Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg, Productiehuis Rotterdam en Wunderbaum. Erik Whien is één van de vaste makers.

Recensies

“Stan Vreeken heeft een stem uit duizenden, die kan teder je hart aan flarden zingen.” ★★★★★ Theaterkrant

"Naber speelt niet - hij ìs. (...) Zelden zie je een acteur zo vrij van effectbejag, vol vertrouwen op de krachtige, poëtische en ontroerende tekst die hem draagt.” ★★★★★ Trouw

"Indrukwekkend. (...) Knap geconstrueerde tekst die als een lentebries zachtjes over het publiek heen waait.” ★★★★ Parool

Find me a boring stone is (…) een louterende levensles die zich langzaam in je vastzet. (...) De tekst staat bol van de gedetailleerde, vaak wonderschone observaties.” ★★★★ Telegraaf

★★★ Volkskrant

★★★ NRC

Tip: lees eerst even dit voordat je gaat
Dramaturg Liet Lenshoek interviewde Erik over het gedachtegoed van Find me a boring stone. Lees hier het verhaalCredits
Find me a boring stone is een nieuw stuk dat Rik van den Bos (Leger, Van Waveren) schreef op verzoek van regisseur Erik Whien (Who’s Afraid of Virginia Woolf?, De Wereldverbeteraar). Het wordt gespeeld door Gouden Kalf-winnaar Gijs Naber (Aanmodderfakker, Penoza).

Speeltijden