Toneelhuis / Guy Cassiers - Het kleine meisje van meneer Linh

  • Het kleine meisje van meneer Linh
  • Het kleine meisje van meneer Linh
  • Het kleine meisje van meneer Linh
Aangrijpende vertelling, gebaseerd op de novelle van Philippe Claudel

Meneer Linh ontvlucht zijn door oorlog vernielde land, op zoek naar een betere toekomst voor zijn kleindochter. Hij voelt zich niet thuis in het vreemde land, tot hij op een dag meneer Bark ontmoet. Meneer Bark praat vooral over zijn vrouw die kort voordien is overleden. Meneer Linh verstaat hem niet maar hij luistert, met zijn kleine meisje op schoot. Ze blijven elkaar dagelijks op hetzelfde bankje in het park ontmoeten. Tot op een dag alles verandert…
 
Een aangrijpende vertelling, gebaseerd op een novelle van Philippe Claudel, over een man die zijn land moet ontvluchten met het weinige dat hem nog rest.

Nieuw artistiek concept: monoloog door Koen De Sutter
De voorstelling werd aangekondigd met Gene Bervoets en Dirk Roofthooft (die vroeg in het maakproces werd vervangen door de Vlaamse acteur en regisseur Koen De Sutter). Koen De Sutter speelt de voorstelling als monoloog. Omdat De Sutter alleen op het toneel staat en alle rollen - die van verteller, van meneer Linh en van meneer Bark - speelt, krijgt de voorstelling een bijzondere kleur, atmosfeer en betekenis. Het wordt een voorstelling over de kracht van de verbeelding en de uitbeelding. De Sutter vertelt het verhaal met alle middelen die hem ter beschikking staan: tekst, woorden, beelden, muziek, geluid en projecties.

Maar het is tegelijk ook een voorstelling over eenzaamheid, over het verlangen naar communicatie met de andere en niet in de laatste plaats met het publiek. Zitten we in het hoofd van de verteller? Zijn meneer Linh en meneer Bark stemmen in zijn hoofd? Is vertellen zijn manier om een trauma te verwerken?

Guy Cassiers: “Van een parabel over vriendschap, gespeeld door twee acteurs, verschuift de voorstelling nu naar een verhaal over de kracht van de verbeelding en de uitbeelding, waarbij één enkele acteur met tekst, beeld, muziek, geluid en projectie de fragiele wereld van meneer Linh en meneer Bark oproept.”
 
Waar het eerder gemaakte Grensgeval de westerling opvoerde die geen antwoord vindt op de nieuwe Europeaan, spreekt Het kleine meisje van meneer Linh vanuit de zintuiglijke ervaring van de vluchteling zelf die (te) weinig sleutels aangereikt krijgt om de nieuwe wereld te vatten.

Deze voorstelling is onderdeel van de Verkadefabriek theaterreeks met het thema Ik & de ander: theater waarbij de maker je een bril opzet en je even met de ogen van een ander naar de wereld laat kijken. Benieuwd naar de andere voorstellingen? Klik hier

Recensies

De Tijd"Koen De Sutter roept een scala van emoties op waarbij de breekbaarheid van de arme meneer Linh mooi uit de verf komt. Deze versie doet het boek van Claudel alle eer aan." 

★★★ De Morgen: "De ingrepen van Guy Cassiers zijn van een vaak ontroerende schoonheid, omdat ze spaarzaam zijn. Vertelling staat centraal in Meneer Linh, en de ingrepen van Cassiers – die houdt van multimediaal theater – blijven voor zijn doen opvallend subtiel en zeldzaam." 

★★★★ Concertnews: "Met Het kleine meisje van meneer Linh zet acteur Koen De Sutter een geweldige prestatie neer in het Toneelhuis.

Klara: "Heel mooie voorstelling omdat de kern van het verhaal draait om de zoektocht naar contact die de gebrekkige communicatie via taal overstijgt. Cassiers werkt met een bewegende typografie waardoor de hele poëtische maar ook beknopte en uitgepuurde tekst van Claudel een soort diepere emotie krijgt.

Theaterkrant: "De Sutter slaagt erin de bijna kinderlijk-naïeve personages van Linh en Bark vorm te geven met de nodige lichtheid en (wrange) humor. Mede daardoor komt het venijnige staartje dat bengelt aan Claudels ‘sprookje’ – de tragische overdracht van een levensreddende illusie van Linh op Bark – aan als een mokerslag. Zo complex en immens de menselijke tragiek, zo eenvoudig mooi is deze voorstelling."

Het Nieuwsblad: "Koen De Sutter brengt een puike vertelling met een scherp randje"


Credits


tekst: Philippe Claudel
regie: Guy Cassiers
met: Koen De Sutter

Het kleine meisje van meneer Linh kadert in een groots opgezette Europese samenwerking: Grenzeloos. Van de voorstelling worden verschillende taalversies gemaakt: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans. 
Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!