Akkers en Velden - Kingdom Of Earth naar Tennessee Williams

Kingdom of Earth (1968) is een van de mooiste toneelstukken van de gelauwerde Amerikaanse auteur Tennessee Williams die ook A Streetcar Named Desire en Cat on a Hot Tin Roof schreef. Toch wordt dit stuk maar zelden in Nederland gespeeld. In deze bewerking van Jeek ten Velden verplaatst het verhaal zich van de Mississippi Delta naar de Friese velden, waar drie jonge mensen vechten om een huis, een plek waar ze zichzelf kunnen zijn.
 
Het stormt, de dijken staan op springen en een watersnoodramp lijkt onvermijdelijk. Iedereen is vertrokken behalve Pyk, bastaardzoon van een Friese boer en een asielzoeker. Pyk onderhoudt in zijn eentje de boerderij van zijn overleden vader. Onverwacht komt zijn halfbroer Lot langs, samen met zijn kersverse echtgenote Mirtel.Lot is een ziekelijke magere jongen, Mirtel een voluptueuze, aan lagerwal geraakte jonge vrouw. Ze zijn net een dag getrouwd en willen hun intrek nemen in de boerderij. Pyk laat zich echter niet zomaar wegjagen. Er ontspint zich een gevecht om de erfenis van het huis, waarbij Mirtel wordt ingezet als schaakstuk tussen beide broers.


Drie jonge mensen die buiten de samenleving vallen
Kingdom of Earth is een voorstelling die gaat over minderheden. Over drie jonge mensen die omwille van hun achtergrond buiten de samenleving vallen. Alle drie proberen ze hun lot te ontlopen, vechten ze voor een beter leven. Opzoek naar geluk.
Recensies

Theaterkrant: ★★★★: “Dampende performance in hectisch familiedrama. Alleen al voor het opnieuw onder de aandacht brengen van dit weinig gespeelde stuk moeten we het jonge Leeuwarder gezelschap Akkers & Velden dankbaar zijn. En dat ze er een brutale, bruisende en meeslepende voorstelling van hebben gemaakt hebben maakt het feest compleet.”

Over Akkers & Velden
Theatercollectief Akkers en Velden bestaat uit acteur Lourens van den Akker en regisseur Jeek ten Velden. Vanuit Friesland maken zij energieke, muzikale, beeldende voorstellingen, sterk verbonden met de regio. Soms vanuit bestaand repertoire, soms vanuit nieuwe teksten. Per project werken ze samen met steeds nieuwe acteurs, muzikanten en kunstenaars. In het voorjaar van 2018 toert Akkers en Velden met de succesvolle voorstelling Kingdom of Earth door Nederland.

Credits
Tekst: Tennessee Williams
Concept: Lourens van den Akker, Jeek ten Velden
Regie: Jeek ten Velden
Spel: Lourens van den Akker, Freek den Hartogh, Eva Meijering en Hilbrandt (muziek)
Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!