Theater Adhoc - Oase - stand up physics

  • Oase - stand up physics
  • Oase - stand up physics

Podiumkunst & wetenschap

Theatermaker Jan van den Berg onderzocht één van de meest voorkomende elementen op aarde: de zandkorrel, het allerkleinste deeltje dat wél met het blote oog is te zien. In de voetsporen van de Britse pionier en zand-expert Ralph A. Bagnold reisde hij naar woestijnen en laboratoria, en in gedachten naar Mars. In het theatercollege Oase doet hij verslag van zijn ontdekkingsreis.

Zandkorrels zijn net mensen. Ze worden geboren, ze lopen, dansen, zingen, waaien en vliegen. Als ze met velen zijn, kunnen ze een heel leger doen verdwijnen, of een stad. Er bestaat zelfs een speciale natuurkunde van zand: hoe het zich organiseert tot woestijn- duinen. Hoe het over de bedding van rivieren reist. Hoe het op de bodem van oceanen belandt. En hoe het zich op Mars gedraagt.

Muziek
Na Higgs, over de zoektocht naar het legendarische Higgs-deeltje, stort Jan van den Berg zich nu op de zandkorrel. In de voetsporen van zand-fysicus Ralph A. Bagnold vertrok de theater- en filmmaker naar woestijnen, laboratoria, de Zuidpool en in gedachten naar Mars. Om uit te komen bij Zerzura, de verloren oase. Zijn overweldigende (natuur)ervaringen en zandexperimenten vormen een fascinerende theaterdocumentaire, die wordt begeleid door de rijke klankwereld van componist en zanger Najib Cherradi-Hasseni.

Terwijl mijn gidsen zo’n 750 kilometer verderop vers voedsel gingen halen, en meer benzine, en water om onszelf te kunnen wassen, bleef ik acht dagen moederziel alleen. Het leek wel alsof ik verdwaald was in een verborgen wereld uit het Stenen Tijdperk.

Recensies

"Hij steekt van wal met een verhaal over zand dat meteen in de eerste twintig minuten al zo vol zit met razend boeiende feiten, straten & stegen en wonderlijkheden, dat dit uur verteltoneel over ‘het leven van de zandkorrel’ van meet af aan niet meer kapot kan." ★★★★ Theaterkrant
Tekst en spel: Jan van den Berg
Muziek: Najib Cherradi-Hasseni
Regie: Dirk Groeneveld


Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!