/ GROTE ZAAL

Hotel Modern & Arthur Sauer - Ons wereldrijk

  • Ons wereldrijk
  • Ons wereldrijk
  • Ons wereldrijk

Hotel Modern is terug in de Verkadefabriek. Na de wereldwijd geprezen voorstellingen De Grote Oorlog en Kamp, waarin de loopgravenstrijd uit de Eerste Wereldoorlog en het leven en sterven in een nazi-kamp worden verbeeld, richt het gezelschap haar blik in Ons wereldrijk op de opkomst en ondergang van ‘Ons Indië’. Opnieuw met maquette, zoals we van ze gewend zijn. Mis het niet.

Hotel Modern probeert de koloniale geschiedenis te doorgronden. In een enorme maquette van Indonesië, dwalen ze met minicamera’s door oerwouden en rijstvelden, langs tempels, vulkanen, dorpjes en moskeeën. Met de beelden direct en levensgroot geprojecteerd, komen de eilanden en hun bewoners ter plekke tot leven. Het is een beleving om zowel de projectie als de maquette en het totstandkomen van de filmbeelden, tegelijkertijd te zien. 

Het verhaal begint in 1597: het eerste Nederlandse schip komt aan. Er worden handelsposten gesticht, die uitgroeien tot steden. We volgen het gewelddadige spoor van de ondernemende Nederlanders, die zich in 300 jaar het hele eilandenrijk toe-eigenen en zien hoe ze uiteindelijk na een bloedige guerrilla-oorlog het land weer moeten verlaten.

Grootheden van de kleine schaal
Zo noemde de jury het drietal van Hotel Modern bij de uitreiking van de Wim Meilinkprijs: de tweejaarlijks uitgereikte oeuvreprijs van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel. Herman Helle, Arlène Hoornweg en Pauline Kalker hebben in 20 jaar een oeuvre opgebouwd ‘van memorabele miniatuurvoorstellingen die ingrijpende verhalen invoelbaar maken’. De spelers van Hotel Modern maken live animatiefilms op toneel. Met filmbeelden op een scherm, maar ook met de makers die over de grond kruipen en door het beeld lopen terwijl ze de scènes zorgvuldig opbouwen en camera’s door de decors bewegen.

In de pers
'Zoals altijd is de animatie van Hotel Modern magisch en ingenieus. Zeeslagen en branden krijgen theatrale verbeeldingen met rook en oplichtende vuren, schepen zijn vervaardigd van kruidnagel, rijstvelden bestaan uit sprietjes gras, er vloeit volop bloed.' - Theaterkrant
'Ons Wereldrijk is door de duidelijke toewijding en humor van Hotel Modern nooit ondraaglijk zwart, maar eerder vol mededogen met de ploeterende figuren, de poppetjes die ze zo zorgvuldig neerzetten in die fraai geconstrueerde biotopen.' - de Volkskrant
'Complexe geschiedenis in een magnifiek spel met maquettes' - het Parool

Studententip! Want dit is echt een stukje ambacht dat de moeite waard is. En we onderschatten jullie niet, dus probeer het eens uit!
Hou je aan het eind van je geld ook altijd een stukje maand over? Aan ons kan het niet liggen. In de Verkadefabriek betaal je maar €10 voor theater- en dansvoorstellingen. Dat is goedkoper dan een avond stappen! De studentenkorting geldt op de dag zelf, aan de kassa van de Verkadefabriek, op vertoon van je collegekaart of CJP-pas. Hier lees je er alles over én we hebben nog een paar toffe tips voor je op een rijtje gezet. 


Credits
Concept, makers en spelers: Herman Helle, Arlène Hoornweg, Pauline Kalker
Beeld: Herman Helle
 

Supporter€18,00
Normaalprijs€20,00
Speeltijden & Tickets
vrijdag

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!