Toneelgroep Oostpool - People, Places & Things

  • People, Places & Things
  • People, Places & Things
  • People, Places & Things

Op za 26 jan is er voorafgaand aan People, Places & Things een verdiepende inleiding om 19.15 uur in de Serre. Gratis toegankelijk voor bezoekers van de voorstelling.


Toneelhit over overleven in de 21e eeuw.
Over toe moeten geven dat het niet meer gaat en dat je het niet alleen kunt.
Kwetsbaar en persoonlijk.  


We zijn tegenwoordig vrijer dan ooit, krijgen álle kansen, en toch zijn er steeds meer mensen die vastlopen. Als we leven met de gedachte dat het leven maakbaar is, wanneer ben je dan echt succesvol of gelukkig? Als alles mogelijk is, ben je zelf je grootste vijand. People Places & Things is een voorstelling over falen en weer opstaan in een wereld waarin de waarde van je leven wordt bepaald door het succes dat je hebt. Over toe moeten geven dat het niet meer gaat en dat je het niet alleen kunt. Kwetsbaar, herkenbaar en persoonlijk. 

 

“Je bent niet alleen, je bent niet raar, je komt er doorheen, en je moet gewoon even volhouden.
Dat is helemaal niet cool of hip om te zeggen, maar ik meen het wel.”

Duncan McMillan, schrijver People, Places & Things


Jong, intelligent, knap, succesvol en gebroken
Hannah Hoekstra speelt Emma. Jong, intelligent, knap en succesvol. In een wereld waarin alles kan en mag, en goed nooit goed genoeg is, lijkt het deze rising star voor de wind te gaan. Maar niets is wat het lijkt. Emma houdt zich staande op een cocktail van drugs en alcohol. In een afkickkliniek gaat Emma het gevecht aan met zichzelf en met wat waar is. Als waarheid iets is dat überhaupt bestaat.
 
Deze voorstelling kreeg lovende recensies
de Volkskant | ★★★★★
"Volmaakt theater dat je tegelijkertijd doet snikken en schaterlachen"
"People, Places & Things is ook een ode aan het theater en vooral aan de verbeelding: misschien wel het enige duurzame tegengif tegen de pijn van het bestaan."
"People, Places & Things van de Engelse toneelschrijver Duncan Macmillan is een verbluffende evenwichtsoefening. Het stuk is even schokkend als hilarisch, en minstens zo ontroerend als intelligent. Hannah van Wieringen maakte een puntgave vertaling voor Toneelgroep Oostpool en regisseur Marcus Azzini en een paar ijzersterke acteurs maken daar welhaast volmaakt theater van, dat je tegelijkertijd doet snikken en schaterlachen. Zelden ervoer ik bij een voorstelling zo’n snelle opeenvolging van vreugde en verdriet. De grondtoon is somber, met hier en daar een sprankje troost, en de lach als hoognodige verlichting."

NRC | ★★★★
"Hannah Hoekstra speelt imponerende, knappe hoofdrol in één van de betere voorstellingen van dit seizoen"
"Hannah Hoekstra imponeert als worstelende high class-verslaafde"

Theaterkrant | Keuze van de criticus
"Een magische groepswaan."
"Pijn en onmacht wordt op indrukwekkende wijze voelbaar gemaakt door Hannah Hoekstra, die in een grote variatie van speelstijlen alle Emma’s vertolkt en in een ware tour de force vrijwel constant op het podium staat."


 

People, Places & Things is een aangrijpende voorstelling over falen en weer opstaan in een wereld waarin de waarde van je leven wordt bepaald door het succes dat je hebt. 


“Zelfmedicatie is de enige manier om te overleven in een wereld die kapot is.”
People Places & Things gaat behalve over de gevolgen van alsmaar meer, harder en intenser willen, over je terugvechten in de maatschappij, weer gezond worden en het leven omarmen zoals het is. Een voorstelling over hoe belangrijk het is een tweede kans te krijgen én te geven. 

Een ongekend succes
De jonge schrijver Duncan MacMillan is er als geen ander in geslaagd een stuk te maken in de taal die we nu spreken, over de tijd waarin we nu leven. Met daarin een ijzersterke rol voor een jonge vrouw. In Londen was People, Places & Things (2014) al een ongekend succes en trok het internationaal de aandacht. Marcus Azzini haalt de voorstelling naar Nederland en kiest voor een topcast bestaande uit onder anderen Gouden Kalf winnares Hannah Hoekstra en tweevoudig Theo d’Or winnares Ariane Schluter.

Klik op de afbeeldingen voor interviews met actrice Hannah Hoekstra en regisseur Marcus Azzini    

                                
Inleiding op za 26 jan: verbeelding versus realiteit
Daar waar de voorstelling speelt met de verbeelding, is daar ook de realiteit. Iedereen heeft op de een of andere manier met verslaving te maken (gehad). Tijdens het repetitieproces sprak Toneelgroep Oostpool met bijzondere mensen die hen stuk voor stuk een kijkje in hun leven gaven en samen het randprogramma van People, Places & Things vormgeven. Met deze avond een inleidend gesprek met schrijfster Loïs Bisschop.

Loïs kwam er op 28-jarige leeftijd achter dat ze een alcoholprobleem heeft. Met een zelfbedacht afkickprogramma besluit ze de strijd aan te gaan met haar verslaving. Twee jaar later studeert ze af met een documentaire over haar afkickproces. In 2014 debuteerde ze met ‘Ik ben Loïs en ik drink niet meer’. Haar boodschap: ‘Het leven zonder alcohol is ook echt heel leuk.’ In februari komt er een nieuwe editie van dit boek waarin ze o.a. beschrijft hoe ze de laatste vijf jaar nuchter heeft beleefd.

za 26 jan, 19.15 uur in de Serre
Gratis toegankelijk voor bezoekers van de voorstelling
 


Credits
tekst Duncan Macmillan | vertaling Hannah van Wieringen | regie Marcus Azzini | spel o.a. André Dongelmans, Hannah Hoekstra, Thomas Höppener, Loek Peters en Ariane Schluter | scenografie Dennis Vanderbroeck 

Foto: Sanne Peper
Speeltijden