AFGELAST - CEMENT: Silke Huysmans & Hannes Dereere - Pleasant Island (afgelast)

  • Pleasant Island

De Verkadefabriek is tot en met zondag 31 mei gesloten. Wij volgen voor de ontwikkelingen rondom het Coronavirus de richtlijnen en aanwijzingen vanuit RIVM, overheid, lokale GGD en gemeente. 

 

Kaartjes gekocht?
Je krijgt per mail bericht van ons met meer informatie.


Verborgen in de Stille Oceaan ligt het kleine eiland Nauru, ooit Pleasant Island genoemd door Europese ontdekkingsreizigers. De geschiedenis van deze plek lijkt een parabel voor onze moderne tijd, waarin neokolonisatie, kapitalisme, migratie en ecologie met elkaar botsen. Na de ontdekking van een enorme fosfaatvoorraad in de grond, werd het eiland onder Australisch toezicht in snel tempo omgespit en leeg gegraven. Tot alle natuurlijke rijkdom was uitgeput en er niets meer overbleef.

In dit verwoeste maanlandschap houdt Nauru vandaag, tegen forse betaling van Australië, vluchtelingenkampen open. De situatie van de vluchtelingen ter plekke is uitzichtloos. Tegelijk wordt het eiland van buitenaf bedreigd door een steeds verder stijgende zeespiegel. In deze post-apocalyptische setting botsen documentair-theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere op de grenzen van een wereld die gericht is op eindeloze groei.

Aan de hand van interviews en gesprekken die ze op het eiland opnamen, gaan ze op zoek naar een perspectief. Welke vooruitzichten blijven er over op een plek die ecologisch en economisch ten gronde werd gericht? Hoe gaan we om met de grauwe toekomstbeelden die ons allen boven het hoofd hangen?
Silke Huysmans en Hannes Dereere vertrekken in hun werk vanuit concrete situaties, gebeurtenissen, of plaatsen die een brede thematiek in zich dragen. Wat het duo kenmerkt is de manier waarop ze onderzoek voeren aan de hand van wetenschappelijk research, interviews en veldonderzoek. Silke en Hannes stonden eerder op Festival Cement met hun voorstelling Mining Stories, waarin ze de impact van een mijnramp in Brazilië onderzochten. 

De voorstelling is Engels gesproken, er zijn Nederlandse boventitels.

Kaarten voor deze voorstelling koop je op de website van Festival Cement.

Als Supporter krijg je korting
Heel fijn! Speciaal voor jou hebben we een korting voor je afgesproken van €2. De korting is geldig op alle voorstellingen van Festival Cement die in de Verkadefabriek te zien zijn. Heb je een Theaterpas of Jaarkaart? Dan hebben we ook goed nieuws voor je: je kunt de voorstellingen van Festival Cement (alleen die in de Verkadefabriek te zien zijn) voor niets bezoeken. In de Supportermail van 15 februari heb je de kortingscode ontvangen waarmee je kaarten kunt bestellen. 


Credits
Van: Silke Huysmans & Hannes Dereere
Dramaturgie: Dries Douibi
Geluidsmontage: Lieven Dousselaere
Techniek: Anne Meeussen & Piet Depoortere
Productie: kunstencentrum CAMPO
Coproductie: Kunstenfestivaldesarts, SPRING Festival Utrecht, Beursschouwburg, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Veem House For Performance, Theaterfestival SPIELART München & De Brakke Grond
Residenties: Beursschouwburg, De Grote Post, KAAP, Kunstencentrum Buda, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, LOD, STUK, & Veem House for Performance
Met de steun van: de Vlaamse Gemeenschapscommissie & KAAP
Met dank aan: alle gesprekspartners in Nauru
Bijzonderheden: Engels gesproken met Nederlandse boventitels
 

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!