/ GROTE ZAAL

Toneelgroep Oostpool & Het Nationale Theater - Skylight

  • Skylight
  • Skylight
  • Skylight

In Skylight, een van de meest succesvolle toneelstukken van de afgelopen jaren, overstijgt de liefde de aanwezigheid van maatschappelijke kloven. Tegelijkertijd blijken ze onoverbrugbaar. Het stuk van de Britse toneelschrijver David Hare won een jaar na verschijning in 1995 de award voor ‘Play of the Year’. Vijfentwintig jaar later is de inhoud actueler dan ooit.

Na een onverwachts bezoek wordt de eens gepassioneerde relatie tussen leraar Tom en gastro-tycoon Eva opnieuw aangewakkerd. Tom woonde jaren eerder in bij haar gezin, waar hij vertrok nadat hun affaire werd ontdekt door Eva’s inmiddels overleden man. De twee voormalige geliefden raken opgesloten in een gevaarlijke strijd van tegengestelde ideologieën en wederzijdse verlangens.

Regisseur Jeroen De Man draait de rollen om: hij legt in Skylight een actueel spanningsveld bloot door de intimiderende en soms vulgaire houding van het oorspronkelijk mannelijke hoofdpersonage, toe te schrijven aan een vrouw. Een onderhuidse reflectie op genderverwachtingen in de huidige tijd.

★★★ de Volkskrant: 'Marie Louise Stheins is fenomenaal in relatiedrama Skylight'
de Theaterkrant: 'Well made play met geweldige cast blijft moeiteloos twee uur boeien'
★★★★ Trouw: "Ging het bij Hare om de relatie tussen een oudere man en een jonge vrouw, bij bewerker en regisseur Jeroen de Man zijn die rollen omgedraaid. Al het oubollige van bok en blaadje is meteen weggevaagd. De aantrekkelijke vitaliteit van een zelfbewuste, rijpere vrouw verleent de dialogen, maar zeker ook het leeftijdsverschil tussen de twee geliefden een totaal andere kleur." en "Actrice Marie Louise Stheins gooit zich daar vol in. Zij laat de voorstelling knetteren met razendsnelle wissels van gekwetste woede, aaibare hunkering, onderkoeld sarcasme tot snijdende spot. Haar Eva is een magistrale furie, die tegenspeler Chiem Vreken inspireert tot een effectieve tegenkleur van een bescheiden, bewust ietsje geïrriteerde charme. Emma Buyse is in een klein rolletje een grappig opgefokte dochter-van."
★★★ NRC: “Als acteur weet je dat je in goede handen bent bij De Man. Hij is een van de beste spelregisseurs van ons land, en bij uitstek goed in het regisseren van gelaagde komedie. Met Skylight bevestigt hij die status. De acteurs schitteren in hun rollen, Marie Louise Stheins als plompe zakenvrouw voorop.”

Jeroen De Man is huisregisseur bij Toneelgroep Oostpool en het Nationale Theater. Eerder regisseerde hij bij Toneelgroep Oostpool Cinema en Ondine bij het Nationale Theater.

 


Minidocumentaire 
Regisseur Jeroen De Man koos voor de stad Arnhem in zijn bewerking van David Hare’s Skylight. Oostpool’s programmamaker Jasper Hupkens nodigt Jeroen uit voor een tochtje door Arnhem, langs de plekken die ook van betekenis zijn in de voorstelling. Een boeiend gesprek over theatermaken, de complexiteit van relaties en menszijn.


Credits
Tekst: David Hare
Vertaling: Maaike van Rijn
Bewerking en regie: Jeroen De Man
Spel: Marie Louise Stheins, Chiem Vreeken en Emma Buysse of Carly Wijs, Thomas Höppener en Amy Rombout
Dramaturgie: Madelon Kooijman
Decorontwerp: Catharina Scholten
Lichtontwerp: Wiel Coopmans
Beeld: Henri Verhoef
 

Supporter€18,00
Normaalprijs€20,00
Speeltijden & Tickets
vr 23 okt

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!