Het Zuidelijk Toneel/ Stefaan van Brabandt - Spinoza

  • Spinoza
  • Spinoza

Een voorstelling voor jonge idealisten, oude krokodillen en iedereen die af en toe eens nadenkt.

Spinoza is, na Socrates en Marx, nummer drie van de filosofenreeks van Het Zuidelijk Toneel en Stefaan Van Brabandt. En Spinoza blijkt nu brandend actueel. Naast zijn bevlogen en rationeel onderbouwde boodschap van vrede, vrijheid en openheid staat een man van vlees en bloed, heen en weer geslingerd tussen eenzaamheid, vrijheid, strijd en verzet. Hij laat zien dat er géén kloof kan zijn tussen overtuiging en het eigen leven, tussen denken en praktische wijsheid, tussen idealen en politiek realisme. Acteur Han Kerckhoffs is Spinoza.

Spinoza is, na Socrates en Marx, nummer drie van het Zuidelijk Toneels aansprekende, humorvolle en onderhoudende filosofenreeks. Ze wekken filosofen tot leven en kijken terug op leven, werk en de erfenis. Leer en geniet van het vakmanschap van bedenker en regisseur Stefaan Van Brabandt. De tekst wordt geschreven door Spinozakenner Tinneke Beeckman en gespeeld door ervaren rot Han Kerckhoffs. 

Interview

Stefaan Van Brabandt: 'De drempel laag en de lat hoog, zeg ik altijd. Ik wil filosofie uit de ivoren toren halen en laten zien dat ze nu nog relevant en actueel kan zijn. Ook als het gaat om de concrete vragen: wat is het goede leven en wat is goed samenleven.' 

Lees het hele interview met Stefaan Van Brabandt en Han Kerckhoffs op Brabant Cultureel.

De pers over Spinoza:

NRC: "Kerckhoffs ontroert, juist door zijn totale gebrek aan sentiment." 

Theaterkrant: "Met een enkele blikrichting, een gebaar of een andere intonatie is Han Kerckhoffs nu eens de acteur zelf dan Spinoza. Op die manier bestaat de voorstelling uit twee lijnen die elkaar aanvullen. …. Kerckhoffs is een begenadigd acteur, veel meer dan de tekst hem ons wil laten geloven. Ook dat is natuurlijk een spel met feit en fictie: Kerckhoffs speelt niet Kerckhoffs, of niet alleen, hij speelt ook een acteur die wanhoopt aan het vak acteren en aan het theater. In dit luisterspel zitten briljante momenten, en die staan vooral op credit van Spinoza’s boeiende en spannende leer.”

De pers over eerdere voorstelling Marx:

"Het scherpste politieke theater dat ik in tijden heb gezien. Confronterend en prikkelend. We gingen aangevuurd en gloedvol naar buiten.”

“De tekst van Van Brabandt swingt en zingt als het sextet van Miles Davis ten tijde van Kind of Blue, de boodschap bijt.

Stefaan Van Brabandt
Stefaan Van Brabandt (Gent, 1979) is (toneel)schrijver, acteur, singer-songwriter én filosoof. Dat maakt hem tot dé man om ons een spiegel voor te houden. In zijn stukkenreeks rond de grote wijsgeren vloeien heden, verleden en toekomst samen. Theater dat uitnodigt tot denken met als motto: drempel laag en lat hoog. Geschreven in taal die ons lijkt toe te zingen. Bij HZT maakt Stefaan de succesvolle filosofenmonologen Socrates en Marx.Credits
Concept en regie: Stefaan Van Brabandt 
Spel: Han Kerckhoffs 
Dramaturgie: Wannes Gyselinck 
Artistiek advies: Piet Menu 

Beeld: Tim Enthoven
 
Speeltijden