Firma Mes - TECH

  • TECH

Firma MES bestaat 10 jaar en viert dat met een bijzonder project. Twee van hun vaste acteurs maken en spelen een eigen solo over de relatie tussen mens en technologie. Een monoloog van een hyperintelligente huishoudrobot en een muzikale performance over een hightech sextoy. “De voorstelling TECH laat zien waarom iedereen Firma MES moet leren kennen”, aldus de Volkskrant. Mis dit jubileumpareltje niet! 

TECH I: Alice
Alice is een huishoudrobot die het allemaal voor elkaar heeft: een fijn huis, een zorgzaam baasje en voldoende stroom. Maar niemand weet hoe ver Alice zich al heeft ontwikkeld: ze benadert het menselijke veel dichter dan is toegestaan. Als dit bekend wordt zal ze vernietigd worden, maar nog langer als gevangene repeterende handelingen blijven uitvoeren is ook geen optie. Vandaag besluit Alice te vertrekken…

Jibbe Willems schreef deze monoloog waarin we als mensheid nieuwe dingen over onszelf leren van een nietsontziende, uit haar algoritmes brekende huishoudrobot. Wat gebeurt er als robots het menselijk niveau ontstijgen, of erger nog: zich willen emanciperen? Tijd om te luisteren naar hoe technologie over óns denkt.

★★★★ De Volkskrant: “De tekst van Jibbe Willems zit vol interessante filosofische bespiegelingen over vrijheid.”

TECH II: The Life and Death of a Sex Robot
Vanaf dit voorjaar is de eerste echte seksrobot van Nederland te koop: Robin. The Life and Death of a Sex Robot is een Engelstalige performance. Het volgt Robins levensloop: van de fabriek waarin ze is gemaakt, tot haar eerste gebruik en haar recycling aan het eind van de cyclus. Samen met muzikant Roald van Oosten maakt Lindertje Mans een serie popnummers waarmee dit verhaal verteld wordt. Geen monoloog, maar een theatraal concert dat inzoomt op een punt waar de oudste van alle menselijke verlangens, samenkomt ket de laatste ontwikkelingen in technologie.

★★★★ De Volkskrant: “Een zinderende eenmansrobotopera. In mechanisch klinkende, maar toch zwoele liedjes (denk: Lana del Rey) zingt Mans als seksrobot Robin over intimiteit, eenzaamheid en moderne vervreemding.” en “Haar performance is eng en fascinerend tegelijk, net als de toekomst van artificiële intelligentie.”

Firma MES is een Haags theatercollectief dat bestaat uit Daan van Dijsseldonk, Roos Eijmers, Lindertje Mans en Thomas Schoots. Zij creëren, spelen en regisseren theatervoorstellingen waarin ze willen laten zien hoe we als mens beïnvloed worden door de grote thema’s in de samenleving. Met TECH geven ze een vermakelijk sciencefictionperspectief op de moderne mens en zijn worstelingen. 


Credits

TECH I
Spel/concept: Roos Eijmers
Regie: Thomas Schoots
Tekst: Jibbe Willems
Dramaturgie: Martine Manten
Lichtontwerp: Wilfred Loopstra
Techniek: Dario Giustarini

TECH II
Performance: Lindertje Mans
Regie: Thomas Schoots
Tekst en muziek: Lindertje Mans en Roald van Oosten
Lichtontwerp: Wilfred Loopstra
Techniek: Dario Giustarini
 


 

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!