Theater Adhoc - Voor niets gaat de zon op

  • Voor niets gaat de zon op
In een wervelend theatercollege over zonne-energie & lichtmanagement doet professor Albert Polman zijn ontdekking (een nieuwe zonnecel-technologie) uit de doeken en neemt hij je mee naar de zon, naar de binnenkant van het licht en de betoverende wereld van wetenschap en technologie. 
 
Elk uur valt er genoeg licht op het aardoppervlak om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. En dat al vijf miljard jaar lang! Gratis en voor niks. Toch gooien we bijna alle energie van het zonlicht ongebruikt weg. Professor Albert Polman bedacht een oplossing. Samen met zijn Amerikaanse collega Harry Atwater (Caltech) bedacht hij een nieuwe zonnecel-technologie. In 2012 werden zij hiervoor gelauwerd met de prestigieuze ENI Renewable and Non-conventional Energy Prize.
 
Met behulp van een drive-in laboratorium neemt Polman je in Voor niets gaat de zon op mee op een theatrale ontdekkingsreis. Naar ‘state of the art light management’. Een lust voor het oog, voor het oor en voor het brein. Met na afloop discussie met het publiek.
 
Prof. Albert Polman is werkzaam bij FOM-instituut Amolf en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is één van de pioniers van het onderzoeksveld van de ‘nanofotonica’, de wetenschap die licht op extreem kleine schaal bestudeert. Zijn onderzoeksgroep verricht fundamenteel onderzoek naar de aard van licht en is zeer succesvol in het omzetten van kennis naar concrete toepassingen. Polman is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). In 2014 werd hem de Physicaprijs toegekend als erkenning voor zijn nationale en internationale vooraanstaande rol op het gebied van de fysica van licht.
Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!