Toneelschuur producties - Weg met Eddy Bellegueule

  • Weg met Eddy Bellegueule
  • Weg met Eddy Bellegueule
  • Weg met Eddy Bellegueule

Eline Arbo, winnares van de 2018 BNG Bank Theaterprijs, maakt een theatrale en muzikale bewerking van de succesroman Weg met Eddy Bellegueule. De zachte en gevoelige Eddy groeit op in een klein dorp in Noord-Frankrijk. In een platvloers, grof en genadeloos arbeidersmilieu probeert hij zijn plaats te vinden. Een ‘normale jongen’ te zijn. Na vele pogingen zie hij geen andere optie dan zijn familie achter te laten. Ergens anders opnieuw te beginnen. 

Weg met Eddy Bellegueule was bij het verschijnen in 2014 dé literaire sensatie van Frankrijk. Schrijver Édouard Louis groeide als homo op in een plattelandsdorpje, waar ze hem een 'grietje' noemden en bespuugden. Hij vertelt over de angst en de armoede, in zijn autobiografische roman. Het werd een beststeller en Louis won de Prix Pierre Guenin. Ook in Nederland werd het boek enthousiast ontvangen: “Gruwelijk goed geschreven roman”, aldus de Volkskrant en “Buitengewoon. Édouard Louis heeft een feilloos gevoel voor tempo, timing en dosering en hij balanceert heel knap tussen dichtbij laten komen en afstand houden” (NRC Next).

Toneelschuur Producties vertelt dit coming-of-age verhaal met veel livemuziek in een prachtig decor. Een verhaal over het verschil in sociale klassen – over je hieraan ontworstelen en wat dat betekent voor je identiteit. Een inkijkje in iemands leven, opgegroeid in een dorp en in een gezin waar geen plaats is voor iemand die anders is. Als een kameleon probeert Eddy zijn omgeving te spiegelen en overal in te passen. Uiteindelijk rekent hij af met zijn verleden en creëert hij een leven waarin hij zichzelf mag zijn.

De pers over Weg met Eddy Bellegueule
★★★★★ Dagblad van het Noorden:
'Sublieme regie geeft ijzig verhaal een hartverwarmend karakter'
★★★★ de Volkskrant: 'Mooi en raak [...] Een ode aan het theater'
★★★★ Trouw: 'Prachtig drama over anders-zijn in een grof milieu'
★★★★★ RiRo: 'Aangrijpende, ontroerende en onvergetelijke voorstelling'
Haarlems Dagblad: 'Een verpletterende ervaring'

De Theaterkrant noemt de voorstelling een hoogtepunt van dit theaterseizoen: 'Weg met Eddy Bellegueule toont op prachtige wijze de verstikking van een milieu dat elke vorm van anders zijn veroordeelt, een systeem dat volledig vanuit onmacht ontsproten is. Binnen die harde kaders zoeken de makers voortdurend naar hun mededogen, de worsteling van de personages, de liefde. Door het integere, onverwacht breekbare spel van deze jonge acteurs is er ook lichtheid in alle zwaarte, waardoor de voorstelling eens te meer naar je strot grijpt. Weg met Eddy Bellegueule is een hoogtepunt van dit theaterseizoen en vooralsnog het beste werk dat Eline Arbo bij de Toneelschuur heeft gemaakt.'


“De eerste keer dat ik ‘Weg met Eddy Bellegueule’ las, raakte ik blown away door het verhaal: de rauwe energie, het herkenbare jeugdgevoel, de slimheid in de maatschappij-kritiek, het gevoel van onrecht en de eis vanuit de hoofdpersoon om zijn plek te nemen in de wereld. Het is een universeel verhaal, maar ook zo persoonlijk! Een verhaal dat verteld móet worden!” - Eline Arbo

Eline Arbo
De van oorsprong Noorse theatermaker Eline Arbo (1986) is afkomstig uit Tromsø, een kleine stad boven de poolcirkel in Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam voor haar studie aan de regieopleiding die ze in 2016 succesvol afrondde. In 2017 debuteerde ze succesvol bij Toneelschuur Producties met Het lijden van de jonge Werther, waarvoor ze de BNG Bank Theaterprijs 2018 won. In het najaar 2018 tourde haar tweede productie De Revolutionairen, die ook in de Verkadefabriek te zien was. Eline werkt ook buiten de Toneelschuur bij het NNT en in Noorwegen.

Meer zien van Toneelschuur Producties?
Weg met Eddy Bellegueule is de tweede van maar liefst vier Toneelschuur Producties die dit seizoen in de Verkadefabriek te zien zijn. In december was het succesvolle The beauty queen of Leenane te zien en in april zie je Het zuiden, naar het boek van de Amerikaans/Franse schrijver Julien Green. En voor wie het in 2017 heeft moeten missen: de succesvoorstelling Revolutionary Road, in de regie van Erik Whien, komt in mei terug naar de Verkadefabriek! 

Studenten krijgen korting in de Verkadefabriek
Hou je aan het eind van je geld ook altijd een stukje maand over? Op vertoon van je collegekaart of CJP betaal je op de dag zelf aan de kassa maar €10. Kijk voor meer informatie op verkadefabriek.nl/student.


Credits
Regie en bewerking: Eline Arbo
Naar de roman van: Édouard Louis
Vertaling: Edu Borger
Uitgever: Uitgeverij De Bezige Bij
Met: Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens, Romijn Scholten
Muzikaal begeleider: Thijs van Vuure
Scenografie: Juul Dekker
Kostuumontwerp: Rebekka Wörmann
Lichtontwerp: Varja Klosse
Dramaturgie: Thomas Lamers
Fotografie: Sanne Peper

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!