Orkater - Woiski vs. Woiski

Een verhaal over identiteit, immigratie en ontworteling, waarin kleur alles bepalend lijkt te zijn

Woiski vs. Woiski vertelt het schrijnende levensverhaal van vader en zoon Woiski die ondanks hun moeizame verhouding furore maakten en Nederland verrijkt hebben met hun aanstekelijke muziek. Max sr. kwam in de jaren dertig, als een van de eerste Surinamers naar Amsterdam en opende daar zijn eerste nachtclub. Hij en zijn zoon Max jr. moesten zien te overleven in het witte Nederland. 
 
Waar Max sr. zich met charme en bluf weet aan te passen en daar gelukkig mee lijkt te zijn, komt Max jr. in verzet. Op een avond in nachtclub la Cubana, komt hun strijd in een beslissende battle tussen muziekstijlen en karakters tot een hoogtepunt.

Een verhaal over identiteit, immigratie en ontworteling, waarin kleur alles bepalend lijkt te zijn. Deze voorstelling is tot stand gekomen op basis van het boek Bruine bonen en Kouseband (van Patrick van den Hanenberg in samenwerking met Ronny Woiski), verhalen van anderen en de eigen ervaringen van het artistieke team. Zij hebben op basis daarvan dit verhaal geconstrueerd.

Deze voorstelling is onderdeel van de Verkadefabriek theaterreeks met het thema Ik & de ander: theater waarbij de maker je een bril opzet en je even met de ogen van een ander naar de wereld laat kijken. Benieuwd naar de andere voorstellingen? Klik hier

Publiekreacties
Reporter Deborah Cameron bezocht het premièreweekend van de voorstelling en peilde de reacties bij het publiek.


Recensies

★★★★ De Volkskrant: "Mooi om te zien dat een verhaal over actuele hete hangijzers als identiteit en racisme ook eens op een bitterzoete manier verteld kan worden. Woiski vs. Woiski, een samenwerking tussen theatergroep Orkater en het Bijlmer Parktheater, is opgewekt muziektheater over het dieptragische leven van vader en zoon Woiski." 
 
 
★★★★ Trouw: “Ondanks het dramatische verhaal is de voorstelling een groot feest door de heerlijke muziek. De drie acteurs zingen en dansen geweldig, bijgestaan door de muzikanten Gery Mendes, Vernon Chatlein en Sophie Anglionin.” 
 
“Mike Libanon is geknipt voor de rol van de aalgladde charmeur Max, die kickt op zijn maatpak. Manoushka Zeegelaar Breeveld maakt van Alma een pittige echtgenote, die niet met zich laat sollen."
 
★★★★ NRC Handelsblad: “De meeste indruk maakt Michiel Blankwaardt, die zweeft tussen wanhoop en frustratie als de zoon die door zijn vader als goedkope arbeider wordt ingezet en als de bejaarde die zich heeft vastgebeten in zijn lot.” 
 
Het Parool: "Het universele gevoel van ontheemding in een fraaie complete voorstelling."

NoordHollands Dagblad: “Woiski vs. Woiski is een in alle opzichten geslaagde ‘multiculti’ voorstelling: muziektheater dat vermakelijk is zonder al te oppervlakkig te zijn, leerzaam zonder al te politiek correct te zijn, en aangrijpend zonder ook maar een moment sentimenteel te worden.” 
 
★★★ Theaterkrant: "Het is uiterst fraai hoe deze makers zich gewapend met feiten over dit stukje Surinaams-Nederlandse geschiedenis ontfermen en niet schromen om dat kritisch in perspectief te plaatsen." 
 
BijlmerEnzo.nl: "Woiski vs. Woiski: ik wou dat het een Netflixserie was."
 

Credits
spel Mike Libanon, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Michiel Blankwaardt en Gery Mendes
regie Geert Lageveen
muziek Gery Mendes e.a.
Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!