/ BUITENFOYER

Paleis van Volksvlijt & Verkadefabriek - ZIJ

  • ZIJ

Van 10 t/m 23 juli presenteren Paleis voor Volksvlijt en de Verkadefabriek ZIJ, een ode aan de Bossche buren.

ZIJ is een ode aan de Bossche buren. Een rauwe voorstelling over het wel en wee aan een Bosch pleintje, waar de culturen botsen en versmelten. Over zij en wij, oude opvattingen en nieuwe gebruiken. Over liefde die voorbij alle grenzen gaat. En goede buren die altijd beter zijn dan verre vrienden. Over Bossche beuling en baklava, kienen en Koran.

ZIJ vertelt het verhaal van de Turkse familie Yilmas die op het Pythagorasplein supermarkt Lalé opent. Hun komst doet nogal wat stof opwaaien; vooral bij Angelo Kievits van Buurtcafé de Zwaan die zich zorgen maakt om zijn zieltogende bar/dancing. Een vrees die waarheid wordt: Angelo moet zijn café op een openbare veiling verkopen. De koper: Hatiçi Yilmas, de vrouw van de supermarkteigenaar, die er een koffie- en theehuis begint…

ZIJ is, na het succesvolle WIJ, een ode aan de Bossche volkswijk in 2019, de tweede zomerse stadstheatervoorstelling waarin Paleis voor Volksvlijt de Bossche ziel ontleedt. Opnieuw herkenbaar en amusant, gebaseerd op de verhalen uit de stad, op een bijzondere buitenlocatie achter de Verkadefabriek. En opnieuw gemaakt en gespeeld door een mix van bekende Bossche vrijetijds- en beroepsspelers, in samenwerking met allerlei lokale en regionale organisaties en bedrijven.

Een groots decor en een extra grote tribune: de voorstelling is te zien in de buitenlucht bij de Verkadefabriek. Want we verwachten dat we in juli ook buiten nog 1,5 meter afstand moeten houden. En om toch zoveel mogelijk bezoekers de kans te geven de voorstelling te zien, spelen we twee keer op een dag!  

De tribune is niet toegankelijk voor rolstoelen. Neem voor de mogelijkheid de voorstelling bij te wonen contact op met de kassa via 073 681 81 60.


Regie: Vincent van den Elshout, Iris van Rooij
Tekst: Nasja Covers
Spel: Evrim Akyigit, Paul Beliën, Theo van de Bergh, Lara van Bommel, Tamara Caarls, Osman Cifci, Chester van Dinther, Ineke van Erp, Anthony van Eijk, Gisela Hillebrandt, Timo van ’t Hout, Arianne de Jong, Gürkan Küçüksentürk, Moniek Liebrechts, Rachel de Pauw, Astrid Rommens, Ebru Sedit, Sanne Sleutjes, Huub Smit, Anita Tosseram, Kim Verstappen, Youri Weijts van de Hooijberg.


Een paar praktische puntjes

Kleed je op een avond in de open lucht. Het weer ziet er in de zomer vaak veelbelovend uit. Met een (avond)zonnetje op de tribune is niet verkeerd! Maar denk bij hoge temperaturen aan zonnebrand en een flesje water. In Nederland weet je het nooit helemáál zeker, ook een zomerse regenbui komt nogal eens voor. En omdat we niet bij de eerste de beste bui of bries stoppen met spelen (dat is ook de charme van een openluchtvoorstelling), raden we je aan de voorspellingen goed in te gaten te houden. Neem alsjeblieft géén paraplu mee, want dan zien de bezoekers achter je niets meer van de voorstelling.

Is het weer zo slecht dat er niet gespeeld kan worden? Dan kondigen we dat tijdig aan. In extreme gevallen, bijvoorbeeld bij weercode rood, kan de beslissing al vroeg genomen worden. We informeren je zo tijdig mogelijk via de mail. Ook op de website en social media kondigen we een eventuele afgelasting aan. En natuurlijk gaan we dan op zoek naar een vervangende datum.

Tot slot: de zitplaatsen op de tribune zijn ongeplaceerd. Er is voor iedereen voldoende plaats, op anderhalve meter. Dus zoek een fijn plekje uit en laat je verrassen.  

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!