Theatertroep - Opgediept

  • Opgediept
  • Opgediept
  • Opgediept

We kennen de Theatertroep inmiddels van sketches en slapstick uit hun Vaudeville-theater, maar ze hebben ook een andere kant. Voor de tweede keer werken de troepers met Judith Herzberg. Ze schrijven samen een vervolg, passend bij deze tijd, op de beroemde trilogie van Herzberg: Leedvermaak (1982), Rijgdraad (1995) en Simon (2002). Over de stille impact van de Tweede Wereldoorlog op een joodse familie.

De avond bestaat uit twee delen. Naast Opgediept, het nieuwe stuk dat ze schreven met Judith Herzberg, is ook een bewerking van Mephisto van Klaus Mann te zien, aangevuld met teksten van Thomas Bernhard en Bertolt Brecht.

Opgediept
Opgediept is het tweede stuk dat Judith Herzberg en de Theatertroep maken. In 2016 presenteerden zij met succes de theaternovelles Hoe echt is echt echt en Zeeziek in het zwembad.

Hoewel Opgediept in eerste instantie geschreven werd als nulstuk voor de beroemde trilogie van Herzberg, is de voorstelling daarvan heel goed los te zien. We zien een jong stel. Het is 1942. Ze hebben net hun dochtertje in de onderduik gedaan. Wat te doen als alles wat onmogelijk leek opeens tot de orde van de dag behoort? Het alledaagse zijn onschuld verliest? Wat neem je mee als je niet weet waar je heen gaat en voor hoe lang? Opgediept gaat over eten, pakken, gissen en sporen wissen.

Mephisto
Klaus Mann schreef Mephisto in 1936. We volgen een Vaudevillegezelschap in Hamburg vanaf de jaren ’20. Als Hitler in 1933 de macht grijpt, worden de tegenstellingen in het gezelschap pijnlijk duidelijk. Sommigen ontvluchten het land, voor anderen gaan juist deuren open. Hoe verschuiven in tijden van oorlog de normen? Hoe wordt de kunst verheven tot vrijbrief voor onderhands, trouweloos handelen?
 

Recensies

★★★★ De Volkskrant: "Opgediept is een mix van alledaagse zinnetjes en pure theaterpoëzie"
 
★★★★ NRC: "De acteurs van de Theatertroep spelen puur en onopgesmukt, met een vederlichte wanhoop. Het is ongeëvenaard goed."
 
 


Credits
 
Van: Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld, Nicoline Raatgever, Roos Visser, Judith Herzberg en Jan Joris Lamers.
Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!