Theo Nijland - Desalniettemin

  • Desalniettemin
  • Desalniettemin

In alle eenvoud zingt hij aan de vleugel zijn prachtige liederen. En hij vertelt. De Volkskrant: “Een hoogtepunt in de Nederlandse kleinkunst.” Het Parool: “Een gedenkwaardige voorstelling.” Trouw: “Hij maakt het weer helemaal waar.”

Vorig seizoen hier al te zien, maar natuurlijk vroegen wij hem terug. 

Theo Nijland, tekstdichter, muzikant, cabaretier en fascistische tuinman. Nijland is sterker terug dan voorheen. Door het scheuren van zijn aorta in 2015 werd hem nog maar 10% overlevingskans voorspeld. Met zijn voorstelling Desalniettemin overtreft hij zichzelf. De muziek uit de voorstelling heeft hij geschreven tijdens zijn revalidatie. De dialoog tussen zieke zanger en tolerante dood zal in het ene lied meer weerspiegelen dan in het andere lied, want Nijland is te nuchter voor een 'gelukkig-ben-ik-er-nog concert'.

In een intieme en toegankelijke setting zal Nijland zijn muziek ten gehore brengen. Elk lied een parel, met erkenning in elke tekst. De voorstelling vormt een harmonieus geheel met zang en piano, meer heeft Nijland niet nodig. Hij staat bekend om zijn originele liederen die gaan over 'meningen en onzin waar niemand op zit te wachten', gebracht met ironie en een koppeling naar zijn eigen leven. 'Hij verstaat de kunst om thema's uit de huidige maatschappij in alle rust te laten landen'. Op momenten in zijn liederen gaat het om de dingen die niet gezegd worden en zo geeft hij muziek diepere lagen.

Desalniettemin de moeite waard.

Recensies

"…een absoluut hoogtepunt in de Nederlandse kleinkunst. Hier wordt een mens echt gelukkig van."
★★★★★ de Volkskrant

"Nijland is een taalkunstenaar pur sang, om van zijn muziek nog maar te zwijgen. Wat een pareltjes levert deze man af."
★★★★ Cabaret.nl

"grappiger dan ooit…het programma is geraffineerd opgebouwd…zijn liedjes zijn prachtige voorbeelden van de toegankelijkheid en de schoonheid van de Nederlandse taal."
★★★★ Trouw

"Met Desalniettemin bewijst hij dat hij niet gemist kan worden, want hij heeft zijn gelijke nog niet. Een man, een vleugel en een microfoon, messcherpe ironie en ware emotie…. Je likt je vingers er bij af."
★★★★ Theaterkrant

"Grote klasse."
★★★★ 8weekly

Speeltijden