Toneelschuur Producties - De Revolutionairen

Eline Arbo had vorig seizoen een droomdebuut bij Toneelschuur Producties met Het lijden van de jonge Werther, enthousiast ontvangen door pers en publiek en winnaar van de BNG Bank Theaterprijs 2018.
 
Nu maakt ze samen met 5 acteurs en een muzikant een voorstelling over het gedachtegoed van Albert Camus. Op theatrale en muzikale wijze staan zij stil bij thema's als idealisme, existentialisme en rechtvaardigheid. En stellen zichzelf de vragen: Hoe ver zijn wij bereid te gaan om onze wereld vorm te geven? Zijn we in staat iets te doen of blijven we steken in mooie woorden? Kunnen we theater gebruiken om de wereld mooier te maken of hebben we daar rigoureuzere middelen voor nodig?

Eline Arbo won de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2018
Eline Arbo had vorig seizoen een droomdebuut met Het lijden van de jonge Werther. De voorstelling werd zeer enthousiast ontvangen door pers en publiek en bekroond met de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs 2018.  Nu maakt ze samen met vijf acteurs en een muzikant De Revolutionairen, geinspireerd door De Rechtvaardigen van Albert Camus, over een groep jonge terroristen die aan de vooravond van hun geplande aanslag geconfronteerd worden met hun idealen en twijfels. Een theatrale en muzikale voorstelling die de morele grenzen van politieke actie onderzoekt: hoe ver zijn wij bereid om te gaan om onze wereld vorm te geven? Zijn wij überhaupt in staat om iets te doen of blijft het steken in mooie woorden?

Over De Revolutionairen
In februari 1905 in Moskou organiseert een groep terroristen van de socialistisch revolutionaire partij een bomaanslag tegen groothertog Sergeï. Op het moment van de aanslag blijken ook zijn neefje en nichtje in de koets te zitten. Een aantal terroristen vindt het, vanwege de aanwezigheid van de kinderen, moeilijk om door te gaan met de aanslag. In De Revolutionairen zien we de terroristen aan de vooravond van de aanslag, waar ze geconfronteerd worden met hun idealen en hun twijfels.


Eline Arbo over De Revolutionairen:

“In onze wereld die politiek gezien steeds extremer lijkt te worden, vind ik het heel belangrijk om te reflecteren op onze eigen morele grenzen. De jonge terroristen in het stuk van Camus representeren een uiteenlopende groep mensen, van de alles-of-niets revolutionair tot de opstandeling die graag de wereld wil veranderen zonder veel daarvoor te hoeven doen. Wat hen bindt is een wens voor een betere wereld, maar de vraag blijft: hoe pakken we het aan? Ik merk dat dit een vraag is die mijn generatie ook bezighoudt. De tijd is rijp voor verandering, maar hoe?”

Recensies

★★★ Theaterkrant: "Arbo zet in het slotakkoord op verpletterend mooie wijze alle theatermiddelen (licht, muziek, acteurs) in."

Haarlems Dagblad: "Rake karikatuur van idealisme."

★★★ Trouw: "Arbo gooit het stuk op ingenieuze wijze radicaal om."

★★★★ RiRo: "Niet alleen een heel goede, maar ook een heel relevante voorstelling."

Parool: "Hilarische komedie met momenten van ernst en schoonheid."

★★★ NRC Handelsblad: "De jonge acteurs voeren het concept voorbeeldig uit."

★★★ Volkskrant: "De twist in het tweede deel is goed bedacht, maar mist de gewenste uitwerking."

★★★ Telegraaf: "Arbo gooit gewiekst een bommetje onder de hele vorm."Credits
Tekst, regie en bewerking: Eline Arbo met Judith van den Berg, Laura de Geest, Benno Veenstra, Chiem Vreeken, Thijs van Vuure, Matthijs IJgosse
Muziek: Thijs van Vuure
Decor: Juul Dekker
Licht: Varja Klosse

Foto: Annaleen Louwes

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!