A.F.Th. van der Heijden en Aleid Truijens - Avondeditie

  • Avondeditie

De avondeditie is een talkshow met onderhoudende gesprekken over kwesties, over frivoliteit en over het leven zelf. Deze avond staan twee schrijvers centraal. Jan Tromp en Wilma de Rek, chef boeken Volkskrant, gaan in gesprek met twee auteurs passend bij ‘Life-Writing', het thema van het Erasmus Festival Brabant dit jaar. Te gast zijn de auteurs A.F.Th. van der Heijden en Aleid Truijens. 

Samenwerking met Erasmus Festival Brabant en Boekhandel Adr. Heinen
Deze avond wordt georganiseerd door de Verkadefabriek in samenwerking met Boekhandel Adr. Heinen en Erasmus Festival Brabant.

Binnen de verhalen en romans van de auteurs is het eigen leven of leven van hun familieleden te herkennen. Alle twee schreven een autobiografisch boek en werden met verschillende prijzen bekroond.

Adrianus Franciscus Theodorus (Adri) van der Heijden
A.F.Th. van der Heijden schreef een nieuw deel in zijn romancyclus ‘De tandeloze tijd’: Kwaadschiks. 1296 bladzijden, waarin we wederom advocaat Ernst Quispel volgen, maar cynischer dan zijn verschijning in ‘Advocaat van de hanen’. Ook deze keer is de roman geïnspireerd op feiten: de moord op de agente Gabriëlle Cevat stond aan de basis van het verhaal. Is dit het magnum opus van de schrijver?

In 2013 won van der Heijden de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre en in datzelfde jaar won hij de NS Publieksprijs en de Libris Liberatuurprijs voor Tonio. Een requiemroman, waarbij het enig kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich bij een verkeersongeval om het leven komt.

Vanaf oktober 2016 is de gelijknamige verfilming te zien. Tonio is tevens ingezonden voor de Oscars, in de categorie beste niet-Engelstalige film. Van der Heijden is dit jaar de auteur van het Groot Dictee der Nederlandse Taal dat plaatsvindt op 17 december.

Aleid Truijens
Aleid Truijens, Nederlands auteur en publiciste, schrijft al zo'n 25 jaar over literatuur. Zij schreef voor De Gids, daarna voor NRC Handelsblad, Elsevier en sinds 1996 voor de Volkskrant. In 2004 publiceerde Aleid Truijens een autobiografisch boek, Geen nacht zonder. Eind 2007 verscheen haar kleine roman Vriendendienst. 

Met haar biografie over het leven van F.B. Hotz (1922-2000) heeft Aleid Truijens een omvangrijk boek geschreven: Geluk kun je alleen schilderen. Een meeslepend en ontroerend verhaal over de excentrieke levensstijl van de auteur. Ze werkte ruim zeven jaar aan deze biografie, die leest als een roman.

Op dit moment schrijft ze een biografie over Hella. S. Haasse. Wanneer de biografie uitkomt is nog niet bekend. Over het werk van Hella Haasse verscheen van haar hand al Draden trekken door het labyrint.


 

Muziek
Lea Kliphuis komt een paar nummers zingen uit de rock opera Lance -the rise and fall- met een libretto van Bert Wagendorp en muziek van Jan Willem Roy.

Woensdag 23 november Avondeditie met A.F.Th. van der Heijden en Aleid Truijens. 

Speeltijden

Kun je niet vinden
wat je zoekt?

Laat het ons weten!