Verkadefabriek - Radio Verkade

  • Radio Verkade
  • Radio Verkade
  • Radio Verkade

Er klinken geluiden uit de wijde wereld op zaterdag 16 mei (20.00 uur) in de Verkadefabriek, we stemmen af op bijzondere verhalen en schrijvers met een boodschap. Tijdens Radio Verkade, een gloednieuw literair luisterfestival. Een veelzijdige avond met actuele woordcultuur: van boek tot live radio, van poëzie tot liedtekst.Op Radio Verkade gaan schrijvers met elkaar en met het publiek in gesprek over de volle bandbreedte van de literatuur.
 

GROTE ZAAL

20.15 – 21.00
Herman Koch en Tim Haars
Herman Koch is niet alleen de auteur van bestsellers als Het Diner en Zomerhuis met zwembad, velen kennen hem ook als acteur in (en bedenker van) de hilarische tv-serie Jiskefet. Acteur Tim Haars’ bekendheid nam een vlucht door zijn rol in New Kids. Welke rol spelen Jiskefet en New Kids nu nog in hun huidige werkzaamheden? Koch en Haars gaan vanavond met Marcel Rözer in gesprek over humor in literatuur en op televisie en over hoe je achtervolgd wordt door successen uit het verleden.
 
21.30 – 22.15
Joris Luyendijk
Journalist Joris Luyendijk dook twee jaar in de wankele financiële wereld en interviewde honderden bankmedewerkers die anders het achterste van hun tong niet zouden laten zien. Hij publiceerde de verhalen in zijn indringende boek Dit kan niet waar zijn – een bestseller, die veel stof deed opwaaien. Marcel Rözer interviewt Joris vanavond over zijn bijzondere journalistieke aanpak en boodschap. 

23.15 – 00.00
Herman Brusselmans en A.L. Snijders
Lang of kort? Veel of weinig? Twee zeer productieve schrijvers met een totaal andere werkwijze gaan hierover in gesprek. De Vlaamse grootheid Herman Brusselmans is van de lange baan: hij publiceert jaarlijks twee lijvige romans. A.L. Snijders produceert enkel zeer korte verhalen (zkv’s). Schrijver Ernest van der Kwast leidt deze ontmoeting tussen twee werelden.

Marcel Rözer
Marcel Rözer is journalist, schrijver, columnist en interviewer. Hij schreef een aantal veelgeprezen sportboeken en de indrukwekkende roman Zo vader.

Ernest van der Kwast
Schrijver Ernest van der Kwast brak bij het grote publiek door met Mama Tandoori. Onlangs verscheen zijn positief ontvangen roman De IJsmakers. Vanavond leidt hij het gesprek tussen Brusselmans en Snijders in goede banen.  
 
Kiki Schippers
Muzikante en cabaretière Kiki Schippers studeerde in 2011 af aan de Bossche Koningstheateracademie. Ze won eind 2014 de Publieksprijs én de Persoonlijkheidsprijs van Cabaretfestival Cameretten. Vanavond leidt ze de drie programma’s op het hoofdpodium op haar eigen muzikale wijze in.


CLUBZAAL

21.00 – 21.30
Avondeditie Boeken met Bert en Hannah Wagendorp, JW Roy en Meindert Talma
In een speciale editie van Avondeditie Boeken spreekt presentator Theo van de Zande met Bert Wagendorp en zijn dochter Hannah over hun Vader-en-Dochter-boek, een boek met de mooiste liedjes van vaders over dochters en andersom, de voordelen van het hebben van een dochter en dingen die je liever niet wilt weten over je vader. Muzikant JW Roy voorziet het programma van eigenzinnige vader- en dochter-muziek. 
 
22.15 – 22.45
Jaap Robben
Birk, het eerste boek van de van oorsprong kinderboekenschrijver, theatermaker en dichter Jaap Robben werd bekroond met de Boekhandelsprijs, genomineerd voor de Dioraphte Literatuurprijs én een bestseller. Jaap vertelt vanavond hoe hij omgaat met dit succes, wat recensies met je doen en hoe je na zo’n bejubeld debuut verder gaat.
 
22.45 – 23.15
Meindert Talma
Naast romanschrijver is Fries fenomeen Meindert Talma toetsenist en eigenzinnig zanger, die opvalt door zijn innemende, licht absurdistische liedjes. Zijn laatste album Kelderkoorts maakt deel uit van de autobiografische roman/album-cyclus Nederlands Onbekendste Popster. De boomlange Talma is een groot radioliefhebber en gebruikt dit medium als inspiratiebron voor zijn liedjes. 

 
KLEINE ZAAL

21.00 – 00.00
Live radio
Tijdens Radio Verkade is er natuurlijk live-radio. Luister en kijk in de Clubzaal naar interviews, voordrachten en muziek afgewisseld met radiodocumentaires en verrassende interventies. Met o.a. ...

Ondercast
De regie van de radioshow is in handen van Dennis Gaens, dichter en maker van de online audiozine Ondercast, de luisterboekvariant van een literair tijdschrift. Muzikant en zelfbenoemd songsmith Michiel van de Weerthof is voor vandaag zijn muzikale side-kick.

Hanneke Hendrix
Schrijver Hanneke Hendrix bivakkeert speciaal voor Radio Verkade een week in Den Bosch, als writer in residence op zoek naar Bossche verhalen. Tijdens Radio Verkade doet zij verslag van haar verblijf in de stad. Daarnaast maakt ze de winnaar van de prijsvraag Beste Bossche Anekdote bekend. Hanneke debuteerde met haar roman De verjaardagen. Vorig jaar verscheen De dyslectische-hartenclub. Voor de HoorSpelFabriek werkte ze mee aan hoorspelen voor de NTR en BNN.
 
Piet Gerbrandy
In de essaybundel De jacht op het sublieme onderzoekt dichter Piet Gerbrandy de erotische, religieuze en muzikale werking van literatuur waarbij o.a. Lucebert, Jan Arends en Gerard Reve voorbijkomen maar ook Homerus, Horatius en Claudianus. Nikki Dekker interviewt hem over zijn literaire visie.

JW Roy
JW Roy stopt Americana muziek in een Brabants jasje. De singer-songwriter uit Knegsel heeft al een lange staat van dienst, waaronder een nummer 1-hit en een cd-fotoboek. In het live-radioprogramma treedt hij in een speciale intieme setting op.

Lucas de Waard
Bosschenaar Lucas de Waard debuteerde dit voorjaar met de roman De kamers. Hij volgde de schrijfopleiding Writing for Performance aan de HKU en maakt deel uit van de Schrijfwerkplaats Den Bosch.

Ezels op het strand (Ondercast)
Hoe combineer je het geluid van een vertrekhal met dat van een exploderende discotheek? In de jaren zeventig vierde de langspeelplaat met geluidseffecten hoogtijdagen. In Ezels op het strand (naar één van die geluidseffecten) krijgt een schrijver vijf willekeurige geluiden te horen en de opdracht er (in de aangeleverde volgorde) een verhaal bij te schrijven. Onder meer jonge schrijvers Ilse Schaminee en Gerjon Gijsbers wagen zich aan deze beproeving.
 
Nikki Dekker
Nikki Dekker is schrijver én radiomaker. Die twee voorliefdes combineert ze in de podcast Keldercast met verrassende luisteressays, radiogedichten en hoorspelen. Vanavond is ze een aantal keer te gast in de uitzending.
 
Moi, le Voisin
Het Utrechtse postfolk-kwartet Moi, le voisin speelt speciaal voor Radio Verkade eens in de Nederlandse taal. Geïnspireerd op het populaire radioprogramma Onder de Groene Linde tekenden de bandleden oude boerenliederen op, en schreven er nieuwe arrangementen voor.


DE UITZENDING

21.15 – 21.30 / 21.45 – 22.00 / 22.30 – 22.45 / 23.15 – 23.30
Meld je bij de uitzendstand en laat je meevoeren naar vier verschillende locaties voor een stukje literatuur, theater of muziek. In vier rondes kun je zomaar oog in oog te staan met:
 
Wintertuin Talent
Schrijvers uit de talentenpool van literair productiehuis Wintertuin dragen hun beste verhalen, monologen en gedichten voor. Onder meer Jorina van der Laan en Koen Frijns passeren de revue.
 
De Titaan
Hét literaire blad van het zuiden verzorgt een intiem programma op een locatie waar je altijd al eens had willen komen. Hoofdredacteur en schrijver Martijn Neggers draagt de meeste opmerkelijke bijdragen uit de afgelopen edities voor.
 
Generale Oost - Birk
De bestseller van Jaap Robben is door theaterproductiehuis Generale Oost bewerkt tot een innemende theatervoorstelling in minivorm
 
Claustrofonie
Het muzikale duo Claustrofonie speelt grote hits in kleine ruimtes. Denk aan Bohemian Rhapsody in een groencontainer of Purple Rain in een douche. Vanavond verstoppen ze zich ergens in de Verkadefabriek.
 

RANDPROGRAMMA
 
Studio Buitenzinnen
- In de spiegel neem ik soms alvast de pose aan -

“In de spiegel neem ik soms alvast de pose aan voor de foto op de achterkant”, zong Spinvis ooit. SOLOS, creatief platform uit ’s-Hertogenbosch, biedt bezoekers de kans zich voor even zélf schrijver te voelen. Vanavond kun je een foto laten nemen voor de achterkant van je boek!
 
Literaire markt
De centrale hal van de Verkadefabriek wordt voor de gelegenheid omgevormd tot een markt boordevol literaire winkels, tijdschriften en andere initiatieven. Maak kennis met de mensen achter De Titaan, Cleeft, Op Ruwe Planken, Perplex en MEST. Koop daarnaast de boeken van de aanwezige auteurs bij de Boekhandel Adr. Heinen en laat ze gelijk signeren. 
 

EXPEDITIE
 
Meet & Greet
Ontmoet je favoriete schrijver en stel hem de vraag die je altijd al wilde stellen. Wil je verzekerd zijn van een plaats? Lever je vraag dan in de week voorafgaand in bij Boekhandel Adr. Heinen, de Verkadefabriek of de Stadsbibliotheek ’s-Hertogenbosch!
 
21.15 – 21.30 Herman Koch
21.45 – 22.00 Bert Wagendorp 
22.30 – 22.45 Joris Luyendijk
22.45 – 23.00 Herman Brusselmans
 

 

 
 


 

Speeltijden