Star Wars naspelen

Uit: VRIJ - Wat Nederlanders doen als ze niet werken

Er loopt van alles rond op Elfia, een kostuumevenement in het sprookjesachtige Kasteel de Haar nabij Utrecht. Elfen en prinsessen, ridders en Romeinen. Michelle Kuijt (39) noemt zichzelf als sciencefiction figuur ‘een vreemde eend in de bijt’. Kuijt is lid van de Dutch Garrison, een cosplayvereniging die de kostuums van de slechteriken uit de Star Wars-wereld namaakt, en draagt een spierwit harnas van plastic. Haar masker ontneemt haar het zicht zodanig dat ze het niet altijd kan zien als kinderen een high five willen geven.

Een zogenoemde Stormtrooper is ze, een van de soldaten van het Galactische Keizerrijk in het Star Wars-universum. ‘Een iconisch personage,’ aldus Kuijt. Net als Darth Maul, wiens kostuum is geïnspireerd op de kleding die samoerai dragen. Omvergeblazen was ze, de eerste keer dat ze hem in de films zag. De gehoornde slechterik met rode ogen maakte onder begeleiding van omineuze blaasmuziek zijn entrance. Kippenvel.

Darth Maul is een van de vele kostuums die ze zelf heeft gemaakt. Uren kan ze een personage bestuderen zodat ze precies weet hoe de stiksels eruitzien. De kostuums moeten aan strenge eisen voldoen, vertelt ze. De Dutch Garrison is aangesloten bij de 501st Legion, een internationale organisatie van Star Wars-fans die replica’s van schurkenkostuums maken. Die vereniging heeft een kostuumbibliotheek opgezet met gedetailleerde omschrijvingen, zodat alle leden er bij evenementen precies hetzelfde uitzien.

Dankzij de hobby komt ze op bijzondere plekken, zegt ze. Zo heeft ze met een groep Stormtroopers op het podium gestaan bij de metalband Pene Corrida en nam ze deel aan promotie-activiteiten van Disney, zoals de lancering van een Star Wars- game. Ook leuk: ze heeft haar liefde eraan overgehouden. Haar vriend Richard is ‘Commanding Officer’ bij de Dutch Garrison en fungeert als haar handler op Elfia. Hij helpt haar trappetjes op en af, en zorgt ervoor dat ze niet struikelt.

Rondjes lopen en met elkaar op de foto gaan blijkt de belangrijkste activiteit op Elfia. En kletsen, bijvoorbeeld met de tovenaarsleerlingen in het Harry Potter- dorp. Sommige Elfia-gangers transformeren helemaal en worden hun personage, zegt ze. Maar zij staat er wat nuchterder in. ‘Ik ben Michelle, en ik verkleed me gewoon.’

Maar ze verkleedt zich wel heel graag. Met een van haar collega’s ging ze al naar Elfia voordat ze bij de Dutch Garrison zat. De eerste keer nog low profile als jager, en later verkleedde ze zich soms wel drie keer op een dag en trok ze in de avond een jurk met lichtjes aan. ‘Wel altijd met hoofdbedekking,’ want ze is introvert, zegt ze. Maar op Elfia gaat het masker geregeld af.
 


Foto: Goed Folk
Tekst: Manouk van Egmond

Meer verhalen

Kies een taal