Nora Fischer

Nora Fischer

De Sprong

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: we zitten hier in een theaterzaal en niet in een concertzaal, want Zangeres Nora Fischer is vandaag niet aanwezig. In plaats van zingen, gaat Persoon Nora vertellen waaróm ze niet gaat zingen.

Een tijdlang kon ze dat namelijk niet meer, door een complexe verkramping die haar strottenhoofd in een zodanige houdgreep hield dat zelfs Happy Birthday voor haar beste vrienden er niet meer uitkwam. Hoe kon zoiets gebeuren?

Met die vraag graaft Nora zich een weg in de rondte, via de verstikkende druk van 's werelds grootste podia, tot de innerlijke druk die ze als venijnige angel uit haar systeem moest trekken om haar keelspieren weer tot ontspanning te manen. Ze legt bloot hoe haar lichaam verdere deelname aan een wereld van superlatieven, topprestaties en glansrijke successen saboteerde. Hoe zij nooit helemaal paste in de mal die de muziekindustrie, al of niet bewust, klaar heeft liggen voor grote talenten. Hoe zij langzaam maar zeker het plezier verloor waarmee het zingen ooit begon, en hoe dat plezier plaatsmaakte voor een duistere binnenwereld vol priemende ogen en scherpe oordelen. In de oorverdovende afwezigheid van haar instrument, zoekt Nora naarstig naar een verklaring hoe iets dat wordt geboren uit zóveel plezier, kan verworden tot een bron van zóveel strengheid.

De Sprong is een uitnodiging om Nora bij te staan in een intieme openbaring van dat wat we stilletjes allemaal wel weten: niets is wat het lijkt.
 

Nora Fischer

Nora Fischer is zangeres, mezzosopraan en stemkunstenaar. Ze werd geboren in een muzikale familie en belandde op jonge leeftijd bij het Nationaal Jeugdkoor. Een logische vervolgstap was het Conservatorium in Amsterdam, maar daar ging ze al snel weer weg vanwege een verschil van inzicht met de docenten. Ze vertrok naar Kopenhagen voor een opleiding aan het Complete Vocal Institute, studeerde Filosofie en Musicologie aan de Universiteit van Amsterdam en ging uiteindelijk toch ook naar het Conservatorium – in Den Haag. Daar leerde ze door experiment en onderzoek een nieuw publiek te bereiken. Ze trad op met gezelschappen als Yo-Yo Ma’s Silk Road Ensemble, het Kronos Quartet, Asko|Schönberg, L’Arpeggia-ta en De Nationale Opera, en was te gast op Oerol, Lowlands en Into the Great Wide Open. Ze werkte samen met tal van hedendaagse componisten en trad op over de hele wereld.

Sinds haar (deels gedwongen) pauze op het podium, is ze onder andere actief als mentor en helpt ze jonge artiesten hun pad uit te stippelen. Ook is ze zich gaan richten op schrijven. Een deel van deze persoonlijk reflecties vonden hun weg naar de theatervoorstelling De Sprong

Datum wo 08-05
Tijd 20:30 tot 21:45
Prijs € 23,00 Normaal
€ 21,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 7-5-2024 om 20:30 uur
Zaal Grote Zaal
Bestel tickets

Tekst en spel

Nora Fischer

Regie

Nina de la Parra

Lichtontwerp

James Murray

Geluidstechniek

Jan Heideveld

Visueel advies

Nada Mounzer

Begeleiding en advies

Titus Muizelaar

Foto

Joost de Haas