A depth most would drown in

A depth most would drown in

Elisa Maenhout

A depth most would drown in

A depth most would drown in

Elisa Maenhout

We houden van mooie verhalen, mensen, voorstellingen, films, boeken, gerechten, ruimtes. Daarom in de gang van de Verkadefabriek: wisselende exposities. Van kunstenaars uit Den Bosch, Nederland, Vlaanderen en verder weg. Vaak fotografie, soms schilderkunst of anders. Exposities over leven, de wereld, de mens. Over kunst op zich. Om de Verkadefabriek nog net dat beetje mooier te maken. En onze wereld te vergroten. 

A depth most would drown in

De zeemeermin: het is één van de meest iconische wezens uit de geschiedenis. We kennen haar door mythen, verhalen, legendes en sprookjes. Maenhouts werk verkent de fascinatie voor dit fenomeen in deze tijd én de inspiratie die het genereert. A depth most would drown in richt zich op individuen die zich identificeren met dit mythische wezen.

Tijdens het maken van het werk A depth most would drown in specialiseerde Elisa Maenhout zich in onderwaterfotografie. Door te spelen met de subtiele grens tussen fictie en realiteit bevraagt ze het medium fotografie. Elisa gelooft dat documentaire fotografie meer omvat dan alleen het afbeelden van de buitenwereld; het is een creatief proces dat de realiteit benadert.

De zeemeerminnen stralen kracht, schoonheid en zelfvertrouwen uit en speels vertellen ze ons iets over onze samenleving. Het verhaal dat ze vertellen is er één van zelfontplooiing, autonomie en vrijheid, een statement dat het recht van zelfexpressie omvat. In de magische onderwaterwereld is geen plaats voor negativiteit en kunnen de zeemeerminnen en zeemeermannen hun passie uiten in een wereldwijde gemeenschap. In deze nieuwe wereld van diepe oceanen, glinsterende schubben en vissen als vrienden, is alles mogelijk. Maenhout speelt in dit project met de onzichtbare scheidslijn tussen fictie en realiteit. De onderwaterbeelden brengen het sprookje tot leven en herscheppen tegelijkertijd de realiteit als een droomwereld waar het licht zich anders gedraagt en waar zwaartekracht een illusie lijkt. Het contrast met de foto's boven water kan bijna niet groter en geeft ons een noodzakelijke reality check.

Elisa Maenhout (1997) is een Belgische documentaire fotograaf. Ze behaalde haar masterdiploma fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Sindsdien werkt ze als freelance fotograaf, waarbij haar werk regelmatig te zien is in De Volkskrant en De Morgen (BE). Naast haar freelance opdrachten werkt ze ook aan haar eigen documentaire projecten. In 2021 gaf Maenhout een fotoboek uit genaamd 'A depth most would drown in'.

Interesse in een van de werken?
Neem contact op met Elisa Maenhout via e-mail: maenhout.elisa@gmail.com of ga naar www.elisamaenhout.com of instagram: @elisa.maenhout. 
 

Ansichtkaarten

Te koop in de winkel: ansichtkaarten met prachtplaten. Een selectie met beelden van het werk van Isabelle de Groot, en voorgaande exposities. Je vindt ze in het kaartenrek, bij de kassa. 

15880

Kunst van de buren

Eén object, foto of schilderij; een sneak en een tip tegelijk. De komende tijd laten we in onze gang regelmatig één item zien dat hoort bij de tentoonstelling aan de overkant, bij onze buren van Willem Twee Kunstruimte.

Nu te zien (aan de overkant dus): Cheese, door Cindy Bakker. Een tentoonstelling vol herinneringen aan Bakkers jarenlange werkervaring in een kaasfabriek én aan haar opa, die boer was. 
Cheese is nog tot en met 14 april te zien bij Willem Twee Kunstruimte.

Meer informatie
17557