After Memling/Pelgrimage

After Memling/Pelgrimage

Franciscus & Franciscus

vanaf wo 5 okt te zien

Franciscus & Franciscus zijn de gebundelde krachten van de kunstenaar F. Franciscus en grafisch ontwerper en stylist Rienus Gündel Franciscus. Hun werk is eerder te zien geweest in België, Frankrijk, Rusland, Duitsland, de Verenigde Staten en op Curaçao. In onze gang zijn vrije fotografische portretten te zien waarbij ze zich hebben laten leiden door hun liefde voor klassieke Vlaamse en mediterrane schilderkunst.

After Memling
Franciscus & Franciscus verwierven faam met hun fotografische portretserie After Memling. Ze ‘schilderen’ met fotografie, geïnspireerd door de Vlaamse meester Hans Memling. Memling was de eerste schilder die achter zijn geschilderde modellen, achtergronden gebruikte. De geportretteerden werden bijna altijd afgebeeld met een klein voorwerp in de hand. De handen waren beschilderd alsof ze op de lijst van het schilderij leunden. Deze surrealistische sfeer intrigeerde F. Franciscus. Sinds 2010 combineert het kunstenaarsduo het digitale medium met klassieke portretkunst. Dit levert, mede door de puntgave detaillering, surrealistisch aandoende beelden op die een nostalgische sfeer uitstralen.

Curaçao
In 2015 werkten Franciscus & Franciscus in opdracht van het Mondriaan Fonds vier maanden als artists in residence bij Instituto Buena Bista, het centrum voor hedendaagse kunst op Curaçao. Hier ontstond een serie portretten van karakteristieke Curaçaoërs in dezelfde sfeer als After Memling, maar met een Caraïbische lichtval en kleurstelling.

Pelgrimage
Voor de serie Pelgrimage sloegen Franciscus & Franciscus een nieuwe weg in. Ze werden geïnspireerd door de monniken die geschilderd werden door onder andere Zurbarán, Rembrandt en El Greco. Met hedendaagse styling veranderen de modellen van Franciscus & Franciscus in tijdloze reizigers, kruisvaarders, vluchtelingen en stadsnomaden. Deze serie is nog altijd in ontwikkeling.

Meer over Franciscus & Franciscus

Exposities in de Verkadefabriek

We houden van mooie verhalen, mensen, voorstellingen, films, boeken, gerechten, ruimtes. Daarom in de gang van de Verkadefabriek: wisselende exposities. Van kunstenaars uit Den Bosch, Nederland, Vlaanderen en verder weg. Vaak fotografie, soms schilderkunst of anders. Exposities over leven, de wereld, de mens. Over kunst op zich. Om de Verkadefabriek nog net dat beetje mooier te maken. En onze wereld te vergroten. 

We exposeerden de afgelopen jaren werk van onder andere Sanne de Wilde, AnSofie Kesteleyn, Rein Jansen, Els Zweerink, Ivo van der Bent, Henk Wildschut, John van Hamond, Isabelle Rozendaal, Peter van Beek, Joep Lennarts, Daantje Bons, Eddo Hartmann, 15 jarigen in opdracht van 15 jaar Verkadefabriek, Wim de Jong, Jörgen Caris, Joris van Gennip, Jan Banning, Hanneke Wetzer en Harmen Meinsma.