Hervensebaan 1

Hervensebaan 1

Isabelle de Groot

vanaf nu te zien

We houden van mooie verhalen, mensen, voorstellingen, films, boeken, gerechten, ruimtes. Daarom in de gang van de Verkadefabriek: wisselende exposities. Van kunstenaars uit Den Bosch, Nederland, Vlaanderen en verder weg. Vaak fotografie, soms schilderkunst of anders. Exposities over leven, de wereld, de mens. Over kunst op zich. Om de Verkadefabriek nog net dat beetje mooier te maken. En onze wereld te vergroten. 

Nu te zien

Op 24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen. 12 miljoen Oekraïners slaan op de vlucht. 71.750 van hen komen naar Nederland. De media hebben het over ‘een stroom van vluchtelingen’. Maar die vergelijking met water geeft Isabelle de Groot, fotograaf, een onmenselijk gevoel. In project Hervensebaan 1 onderzoekt ze daarom wie de mensen zijn die naar haar stad, Den Bosch, zijn gevlucht. Om ze een gezicht te geven en hun verhaal te vertellen: hoe worden ze opgevangen en hoe ziet hun leven eruit nu ze alles hebben moeten achterlaten?

“Met mijn fotografie richt ik me op onderwerpen die naar mijn mening meer aandacht verdienen. Vaak ontdek ik deze verhalen op plekken waar mensen, vaak gedwongen, samenleven op een manier die afwijkt van het gangbare beeld. Voor mij is het van groot belang dat mensen zich op hun gemak voelen in mijn aanwezigheid en weten dat ik discreet en respectvol te werk ga. Daarom investeer ik altijd veel tijd in mijn onderwerpen. Voor dit project bijvoorbeeld, bezocht ik gedurende meer dan een jaar wekelijks de Oekraïense opvang.” - Isabelle de Groot

Isabelle de Groot volgde haar opleiding aan de Fotoacademie Amsterdam, waar ze zich specialiseerde in documentaire portretfotografie. Op dit moment is ze in de leer bij Sarah Mei Herman en Milan Gies van Studio 307 Amsterdam, die haar ook begeleidden bij het realiseren van dit fotografieproject en het vormgeven van de expositie.

Het komende jaar gaat Isabelle de Groot verder met dit project. Ze blijft de mensen volgen om uiteindelijk een boek uit te brengen met al het materiaal. 

Meer over Isabelle en haar werk op www.idgfotografie.nl.  
 

Ansichtkaarten

Te koop in de winkel: ansichtkaarten met prachtplaten. Een selectie met beelden van het werk van Isabelle de Groot, en voorgaande exposities. Je vindt ze in het kaartenrek, bij de kassa. 

15880

Eerder exposeerden we o.a. werk van: