IFFR 2024

IFFR 2024

30 films in 7 dagen

De afgelopen dagen is het seizoen van het schatzoeken weer begonnen voor filmprogrammeur Jan van den Brink. ''Vorige week bezocht ik voor de tigste maal het International Film Festival Rotterdam. Ik zag er zo’n 30 films, waarvan ruim de helft de komende tijd in de Verkadefabriek te zien zal zijn.''

Uit de 30 films wist Jan een persoonlijke top 3 te maken:

1: Stormskerry Maja: 
Schitterend Scandinavisch portret van Maja, die we vanaf haar jeugd in een streng christelijke gemeenschap op Åland (een eiland tussen Zweden en Finland in) een aantal decennia in de 19e eeuw volgen. Ze blijkt een geweldige echtgenote, moeder en grootmoeder te zijn, die zich op autonome wijze standhoudt te midden van ontberingen, oorlog, honger en dood. Voor de liefhebbers van het onvolprezen Godland. Nog niet aangekocht, maar ik hoop dat een Nederlandse distributeur in dit gat springt.

2: Green Border:
Heftige film in zwart-wit over de vluchtelingenproblematiek aan de Wit-Russische/Poolse grens. Het is fictie, maar de uitwerking van regisseur Agnieszka Holland is felrealistisch. Als kijker zit je 2,5 uur met een knoop in je maag te kijken naar het gesol met vluchtelingen (die keer op keer terug worden verwezen) en de onmacht van Europa om dit immense probleem humaan op te lossen. De tegenhanger van de film IO Capitano, die dezelfde problematiek schetst, maar dan vanuit de route met bootjes over de Middellandse Zee.
Opmerkelijk: de film werd door het publiek van het IFFR met de allerhoogste score beloond. De film is vanaf 18 april te zien in de Verkadefabriek.

3: Explanation for Everything:
Hongaarse politieke satire toont in detail het leven van de scholier Ábel, die zakt voor zijn eindexamen geschiedenis. Als excuus naar zijn fanatieke vader komt hij met het verhaal dat zijn docent hem heeft laten zakken omdat hij een Hongaarse vlag droeg op zijn jasje, symbool van patriottisch nationalisme. Dat brengt het verhaal in een stroomversnelling, zeker als een jonge ambitieuze journaliste lucht krijgt van dit verhaal en dat publiceert in een vooraanstaand dagblad. De film vertelt heel terloops hoe het maatschappelijk klimaat anno 2024 in Hongarije gepolariseerd is, en is ook een fraaie coming of age story. 
De film is aangekocht door een Nederlandse distributeurs, maar de release datum is nog niet bekend.

Tot slot nog één tip voor de aangenaamste film van het festival:
Ik vond het heerlijk om Mads Mikkelsen weer in topvorm bezig te zien. In The Promised Land is een episch en historisch Deens drama over de ex-soldaat Ludvig von Kahlen, die (tegen beter weten in) tegen iedereen ingaat om een onvruchtbaar stukje Jutland te ontginnen. Keer op keer moet hij een teleurstelling overwinnen. Iedereen zou afhaken, niet Mads Mikkelsen! 
Vanaf 7 maart te zien in de Verkadefabriek.

Volgende week is Jan te vinden in Berlijn voor de 74ste editie van Berlinale, waar hij nog meer films gaat kijken!