Kunst in de Verkadefabriek

Kunst in de Verkadefabriek

In de hele Verkadefabriek staat kunst centraal, niet alleen in de theater- en filmzalen. Van de gevel tot in de filmzaal, overal in het gebouw kom je kunst tegen. 

Voor onze meubels, lampen en wandaankleding kiezen we vaak voor het werk van designers, zoals Piet Hein Eek, Lotty Lindeman, Jan Melis en Ben Oostrum.

Exposities
In de gang van de Verkadefabriek zie je wisselende exposities. Van kunstenaars uit Den Bosch, Nederland, Vlaanderen en verder weg. Vaak fotografie, soms schilderkunst of iets anders. Exposities over leven, de wereld, de mens. Om de Verkadefabriek nog net dat beetje mooier te maken. Ook op andere plekken in de Verkadefabriek kom je fotografie tegen, zoals een werk van Morad Bouchakour in de Foyer. Meer over de exposities

Roosje Klap en Yolanda Huntelaar

Mozaïek van gekleurde vlakken op de zijkanten van het gebouw.

Aan de zijkant van de Verkadefabriek is in grote, kleurige letters onze naam  te lezen. Dit is het werk van de Amsterdamse kunstenaars Yolanda Huntelaar en Roosje Klap. Op twee gevels langs de doorgaande wegen staat de tekst VERKADE en eronder staat ondersteboven FABRIEK. De woorden staan in verschillende kleurschakeringen van rood, oranje en geel op de glazen panelen gezeefdrukt. Als het donker wordt, treedt een raster van LED-lampjes in werking aan de spoorzijde. Hiermee kunnen behalve de naam van het gebouw ook nog andere teksten  worden getoond.

Hans van Lunteren

Palmet perenboom tegen de voorgevel.

In het kader van het kunstproject ‘De Tuinman’ is in 2010 een Palmet gerealiseerd door beeldend kunsenaar en hovenier Hans van Lunteren. Een Palmet is een fruitleiboom waarvan de gesteltakken op regelmatige afstand en evenwijdig aan elkaar opgekweekt zijn. In dit geval een hoogstam perenboom, Triump de de Vienne. Hans van Lunteren zoekt met zijn Palmet van St. Jan het contraast tussen de rust en het geduld dat nodig is om het Palmet te realiseren en de snelheid en de veranderingen van een dynamische stedelijke omgeving. 

Olga Pullens

Foto’s op keramische tegels in het halletje van de toiletgroep.

In het halletje van de toiletgroe, halverwege de lange gang, ontwierp Olga Pullens het Verkade-album . Een overzicht van vier series, totaal 350 foto’s, die te maken hebben met het pand. Van verleden tot heden. De foto’s zijn gezeefdrukt op keramische tegels. Olga Pullens heeft ook samen met Jan van der Putten het ontwerp voor de Clubzaal gemaakt. In het café-restaurant hangen porseleinen lampjes van haar hand.

Saskia van der Linden

Toiletdeuren, behang in Filmzaal 3 en parasols.

In 2018 ontwierp Saskia van der Linden een nieuw behang voor filmzaal 3. Ze liet zich inspireren door de oude, pompeuze filmzalen uit de jaren ‘20 van de vorige eeuw. In 2022 gaf Saskia de deuren van de damestoiletten halverwege de lange gang een make over. In de zomer zie je parasols met Saskia’s ontwerp op het terras van de Verkadefabriek.

Sidney Waerts

Mural in de makersgang richting de Studio.

De Amsterdamse Sidney Waerts is een gerenommeerde, autodidactische kunstenaar. Hij werd door de Verkadefabriek gevraagd in een mural (muurschildering) een ode te brengen aan theater. Sidney Waerts:Het is een persoonlijke en abstracte ode aan het theater. In dit design schilder ik zeer realistisch, maar wissel ik ook af met wat abstractere expressie, om de juiste energie erin te krijgen. Abstract vs. realisme. We hebben gekozen voor vrij klassieke kleuren, maar de schildertechniek en de gekozen referentie maken het juist weer modern."

Susanne Silvertant

Sculptuur buiten bij de Serre.

Vanuit de Serre is een sculptuur zichtbaar van Susanne Silvertant. Dit kunstwerk heeft de Verkadefabriek cadeau gekregen bij de opening in 2004. Susanne Silvertant: “De poortvorm verwijst naar een overgang: die van de oude functie naar de nieuwe. De poort omsluit een torentje waarin afdrukken van verkade-koekjes verwerkt zijn. De ruimte tussen het torentje en de poort heeft de vorm van een hoofdletter V. De kleuren van het beeld -oker, antraciet en wit- corresponderen met de kleuren in de gevel van de Verkadefabriek.”

Marianne van Heeswijk

Decoratie van de gouden bar, de entree en de wandtapijten bij de Clubzaal.

In 2014 werd de nieuwe Clubzaal geopend. Marianne van Heeswijk kreeg de opdracht om de bar van ruim 6 meter aan te kleden. Zij verzamelde met hulp van Verkadefabriekbezoekers honderden ronde goudkleurige objecten van koper, brons en messing. De entree met de Perzische tapijten is ook van haar hand. 

Claudy Jongstra

Wandkleed in de Foyer.

Het wandkleed in de foyer is ontworpen, gekleurd en gemaakt door Claudy Jongstra, in opdracht van en in bruikleen gegeven door stichting Vrienden van de Verkadefabriek.

Arjan van Arendonk

Gordijnen in de Clubzaal en Filmzaal 5.

De gordijnen in de Clubzaal en Filmzaal 5 zijn ontworpen door Arjan van Arendonk en gefabriceerd door het Textielmuseum, in opdracht van en in bruikleen gegeven door stichting Vrienden van de Verkadefabriek.

Kies een taal