Films van deze week
Bekijk hier het programma

Films van deze week

Bekijk hier het programma


FILMS
| FILMSPECIALS | KINDERFILMSFILMS


WILDLIFE – vanaf donderdag
Wildlife volgt de veertienjarige Joe en is de zoon van Jeanette en Jerry. Wanneer Jerry zijn baan verliest en daarmee een doel in zijn leven, laat Jerry zijn vrouw en kind achter en sluit hij zich aan bij de brandweerlieden. Joe wordt gedwongen de rol van man in het huis op zich te nemen en ziet hoe zijn moeder een eigen avontuur begint, een affaire met een oudere man.
Lees meer


COLETTE - vanaf donderdag
Colette vertelt het fascinerende levensverhaal van één van de bekendste vrouwelijke auteurs van Frankrijk die het preutse land op zijn kop zette met haar sexy novelles over Claudine. Colette is een simpel plattelandsmeisje die als jonge bruid van de beroemde, maar berooide schrijver Henri 'Willy' Gauthier-Villars haar entree maakt in de Parijse high society.
Lees meer


THIS MAGNIFICENT CAKE! – vanaf donderdag
De animatiefilm This Magnificent Cake speelt zich af in koloniaal Afrika aan het eind van de 19de eeuw. De film vertelt het verhaal van vijf verschillende personages, een getroebleerde koning, een Pygmee van middelbare leeftijd die in een luxe hotel werkt, een mislukte zakenman op expeditie, een verdwaalde portier en een jonge deserteur.
Lees meer

STAN & OLLIE - voorpremière
Stan & Ollie vertelt het waargebeurde verhaal van ’s werelds en Hollywoods bekendste duo: Stan Laurel & Oliver Hardy. Steve Coogan en John C. Reily hebben de eer de rollen van deze legendarische iconen te mogen vertolken. Met hun hoogtijdagen ver achter zich, plannen Stan & Ollie een laatste theatertour door het naoorlogse Engeland en Ierland.
Lees meer


THE FAVOURITE – voorpremière
Het begin van de 18e eeuw, Engeland is in oorlog met Frankrijk. De broze koningin Anne zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah regeert in haar plaats over het land. Als de nieuwe dienares Abigail arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme. Als oorlogspoltiek Sarah compleet in beslag neemt, ontfermt Abigail zich over de koningin. Hun ontluikende vriendschap geeft haar de mogelijkheid om haar ambities waar te maken.
Lees meer


SHOPLIFTERS
- première

Als Osamu en zijn zoon na hun zoveelste winkeldiefstal weer onderweg naar huis zijn, komen ze buiten in de kou een verloren klein meisje tegen. Als blijkt dat ze van huis is weggelopen, neemt Osamu haar mee naar huis, waar ze al snel wordt opgenomen in het hechte gezin. Hoewel de familie arm is en ze net genoeg verdienen door te stelen, hebben ze een gelukkig leven samen. Tot een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen blootlegt en de familiebanden hevig op de proef worden gesteld.
Lees meer

THE EXTRAORDINARY JOURNEY OF THE FAKIR -  première
Ajatashatru Lavash Patel heeft zijn hele leven mensen voor de gek gehouden met zijn straatmagie en fakir-stunts in zijn vertrouwde buurtje in Mumbai. Wanneer hij besluit een reis te maken om zijn vader te vinden die hij nooit heeft gekend, wordt hij onverwachts meegesleept in een eindeloos avontuur.
Lees meer


EDIEpremière - ontbijtfilmkeuze
De tachtigjarige Edith Moore of ook beter bekend als Edie is een bittere, eigenwijze Engelse dame. Na de dood van haar dominante man George en door de steeds slechter wordende relatie met haar dochter, besluit ze haar jeugddroom na te jagen. Ze vertrekt halsoverkop naar de Schotse Hooglanden om daar een berg te beklimmen.
Lees meer


ALL ALONEpremière
All Alone is een actueel, soms grappig verhaal waarin Bobo Jeljic’s ons niet alleen een minutieus kijkje geeft in het hoofd van de getormenteerde vader en het effect dat dit heeft op zijn sociale omgeving.
Lees meerHEARTBOUND
première
In noordelijk Jutland leven ruim negenhonderd Thaise vrouwen die getrouwd zijn met Denen. Die opmerkelijke trend startte 25 jaar geleden toen Sommai, een voormalige Thaise prostituée, trouwde met Niels uit Jutland. Sindsdien koppelt Sommai eenzame Jutse mannen aan arme Thaise vrouwen uit haar woonplaats.
Lees meer
 


THE DISCIPLES première
De spannende en meeslepende verhaallijn, de aangrijpende muziek en de aanstekelijke personages met hun onnavolgbare levens, die gaandeweg een wending nemen - of is het je vooringenomen idee over daken thuislozen dat kantelt? - maken deze filmopera tot een bijzondere bioscoopervaring.
Lees meer


KURSK
– 2e week

In 2000 zinkt de Russische nucleaire onderzeeër Kursk na een explosie naar de bodem van de ijzige Barentszzee. Aan boord weten 23 matrozen zich in veiligheid te brengen in een onbeschadigd compartiment en zet commandant Mikhail Averin alles op alles om hen te redden. 
Lees meer


COLD WAR – 2e week
In Polen ten tijde van de Koude Oorlog is het voor Wiktor en Zula liefde op het eerste gezicht. Ze beleven een gepassioneerde romance, maar worden gescheiden door politiek en tegenslagen. Een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd.
Lees meer


THE STATE AGAINST MANDELA AND THE OTHERS – 2e week
Naast Mandela stonden nog acht andere mannen terecht om veroordeeld te worden tot de doodstraf. Allen streden ze voor hetzelfde doel: het einde van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Deze documentaire toont hoe deze mannen een rechtszaak, die gericht was op het uitroeien van de anti-apartheidsbeweging, omdraaien in een historische aanklacht tegen onderdrukking.
Lees meer


BEAUTIFUL BOY
– 3e week

Journalist David Sheff en zijn getalenteerde tienerzoon Nic zijn twee handen op één buik. Wanneer David ontdekt dat Nic worstelt met een drugsverslaving, stort zijn wereld plots in. David besluit om alles in het werk te stellen om zijn zoon te begrijpen en te redden. Maar hoe red je iemand die misschien niet gered wil worden?
Lees meer


BECOMING ASTRID - 4e week 
Als jonge vrouw maakte Astrid Lindgren schrijfster van Pippi Langkous een gebeurtenis mee die haar diep trof en het verdere verloop van haar leven zou bepalen. Het gaf haar de kracht en het zelfvertrouwen een ander pad te kiezen dan van haar in die tijd werd verwacht. Ze volgde haar hart en ontwikkelde zo haar passie voor schrijven.
Lees meer


DE CHAQUE INSTANT – 4e week
De chaque instant toont de hoogte- en dieptepunten van een leerproces waarin de jonge verpleegkunde studenten geconfronteerd worden met lijden, ziekte, gewonde zielen en gewonde lichamen. Een film over ons en onze menselijkheid.
Lees meer


THE WIFE
– 4
e week
Joan Castleman heeft jaren lang haar talent, dromen en ambities opgeofferd voor de succescarrière van haar man Joe Castleman. Maar Joan heeft haar breekpunt bereikt. De dag voordat haar man de Nobelprijs voor Literatuur krijgt uitgereikt, besluit ze een geheim te onthullen waardoor alles in één klap op losse schroeven komt te staan.
Lees meer


LIEBE IN DEN GÄNGEN – 4e week
Liebe in den Gängen is een zachtmoedig komisch drama over lief en leed tussen de schappen van een levensmiddelengroothandel. Een compleet nieuwe wereld gaat open voor de schuchtere Christian, die zijn ruige verleden achter zich wil laten. Hij vindt liefde bij de mysterieuze Marion van de zoetwaren en vriendschap, die als familie voelt, tussen de werknemers. Maar wanneer Marion ineens niet meer op haar werk verschijnt, vervalt Christian in somberheid en oude gewoonte.
Lees meer


JIJ BENT MIJN VRIEND
– 4
e week
Een hartverwarmende film over Branche, een jongen van zes die nieuw is in Nederland en het belang en de kracht van vriendschap ervaart. Jij bent mijn vriend volgt hem vanaf de paniek van zijn eerste dag naar school tot een zelfverzekerde jongen in de klas van meester Wout.
Lees meer


LEAVE NO TRACE
- 6e week

Tom en haar vader Will die vroeger in het leger zat wonen al jaren in Forest Park. Door een toevallige ontmoeting worden ze ontdekt, waarna ze uit het park verwijderd worden en in handen komen van de sociale dienst. Ze proberen zich aan hun nieuwe omgeving aan te passen, totdat een plotse beslissing hen op een gevaarlijke tocht door de wildernis stuurt. 
Lees meer


GIRL
– 7
e week 
Girl schetst het leven van de 15-jarige Lara, haar grootste droom is om carrière te maken als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Samen met haar vader en jonge broertje tracht ze de wereld te trotseren
Lees meer


DE DIRIGENT
- 8e week 

De film De Dirigent is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de afkomstige Antonia Brico. Zij is als kind met haar ouders geëmigreerd naar Amerika. Ze droomt ervan om dirigent te worden, maar die ambitie wordt door niemand serieus genomen. Na haar tweejarige studie aan de Rijksacademie voor Muziek zal ze daar als eerste vrouw het beroemde Berlijns Philharmonisch Orkest dirigeren.
Lees meer


A STAR IS BORN
– 11e week

A Star is Born vertelt het verhaal van Jackson Maine, een in verval geraakte country-ster. Hij ontdekt het onbekende talent Ally. De twee krijgen een liefdesverhouding en Jack probeert Ally in de schijnwerpers te krijgen. Wanneer dit lukt, krijgt Jack zelf moeite met het feit dat hij steeds meer in de schaduw komt te staan.
Lees meer


TODOS LO SABEN
– 11e week 

Todos lo saben, met Penélope Cruz en Javier Bardem in de hoofdrollen, is een spannende film waarin de verhoudingen binnen een Spaanse familie op scherp worden gezet door de vermissing van een kind. In hun zoektocht naar antwoorden komen lang verborgen familiegeheimen boven drijven.
Lees meer


WAD, OVERLEVEN OP DE GRENS VAN WATER EN LAND
– 11e week - ontbijtfilmkeuze

Wad is de eerste Nederlandse natuurfilm over het waddengebied. Ruben Smit en zijn crew registreren dit unieke Nederlandse natuurgebied en al zijn bijzondere natuurfenomenen onder- en bovenwater, in elk jaargetijde. Geen aaneenschakeling van mooie plaatjes maar een duidelijk verhaal met herkenbare iconen zoals de zeehond, de bergeend en de slechtvalk.
Lees meer


LORO
 – laatste week

Silvio Berlusconi beroert de gemoederen als geen ander. Hoe ver gaat hij om zijn macht te behouden? Een fascinerende blik achter het masker: wat drijft één van de meest intrigerende figuren van onze tijd?
Lees meer


MARY SHELLEY 
– laatste week

Mary Shelley vertelt het verhaal van de rebelse en bevlogen tiener Mary, de vrouw die voor altijd herinnerd zal worden als zijn die Frankenstein bedacht. Maar het levensverhaal van Mary Shelley en de schepping van haar onsterfelijke monster is misschien wel net zo buitengewoon als haar fantasie.
Lees meer


THE CHILDREN ACT
– laatste week - ontbijtfilmkeuze

Het huwelijk van rechter Fiona Maye staat op losse schroeven. Ze stort zich op een ingewikkelde zaak waarbij een doodzieke 17-jarige jongen, gediagnosticeerd met kanker, behandeling weigert op grond van de religieuze overtuigingen van zijn familie. Fiona moet besluiten of hij te jong is om zelf over leven en dood te beslissen of dat het recht op vrije wil toch zwaarder weegt.
Lees meerFILMSPECIALS
 FILMONTBIJT

Zo 23 dec, 10.30 uur
Schuif op zondag aan bij het filmontbijt. Of je nou s ’ochtends een rondje Bossche Broek met de hond loopt, in je ochtendjas bijkomt van een gezellige avond of fanatiek tientallen kilometers fietst, vanaf 10.30 uur kun je uitpuffen met een heerlijk ontbijt (keuze uit drie soorten) en een fijne film. Deze week zie je: Edie of Wad, overleven op de grens van water en land.

CITYTRIPS – SHOPLIFTERS
Ma 17 dec, 19.30 uur | €15 / Supporter €13
Wat zou Taxi Driver zijn zonder New York? Intouchables zonder Parijs? Film kijken is een vorm van reizen. De camera brengt ons op bijzondere plaatsen, die anders onzichtbaar zouden blijven. Filmdocent Wim Franssen neemt ons in deze cursus mee naar een aantal prachtige steden, voor Shoplifters gaan we naar Tokyo.

SNEAKPREVIEW
Di 18 dec, 21.00 uur
Ga voor het verrassingseffect. Koop een kaartje, ga lekker zitten en ontdek welke film of documentaire de Sneak Preview van de week is. Je ziet films die op je wensenlijstje stonden. En films die je anders misschien niet zou kiezen, maar achteraf niet had willen missen. Hou je niet zo van verrassingen? Dan kun je je inschrijven voor de Sneak Preview nieuwsbrief via Mijn*VF of via deze link.

POOLSE CINEMA – COLD WAR
Wo 19 dec, 19.30 uur | €15 / Supporter €13
Met fragmenten uit het werk van onder andere Kieślowski, Wajda, Polanski en Holland toont Haver hoe de Poolse cinema jaren gebukt ging onder culturele oppressie en censuur en hoe het zich daar uiteindelijk van wist los te weken. Ditmaal de film Cold War.

DAG VAN DE KORTE FILM
Vr 21 dec, 21.15 uur | €10 / Supporter €9
EYE, Go Short, IFFR en NFF organiseren voor de zesde keer de Dag van de Korte Film. Je ziet de beste Nederlandse shorts van het afgelopen jaar, geselecteerd door Go Short. Met onder andere publieksprijs Homo Ludens (De Spelende Mens) van Sanne Rovers en de ontwapende documentaire Hallo Salaam. Zie jonge Nederlandse makers van de toekomst aan het werk in dit veelzijdige blok.
 KINDERFILMS


MARY POPPINS OV 9+ | NL 6+
Mary Poppins, de perfecte super nanny die van elke simpele taak een onvergetelijk, fantastisch avontuur maakt. Mary keert terug in de betoverende en compleet nieuwe film Mary Poppins Returns. Ze schiet de Banks-familie na een tragische gebeurtenis opnieuw te hulp, om het plezier en de magie terug te brengen in hun leven.
Lees meer


DE FABELTJESKRANT - première
Na 50 jaar zijn de verhalen van Meneer de Uil terug! Volg de avonturen van Juffrouw Ooievaar, Meneer de Raaf en Ed en Willem de Bever tijdens hun strijd in de Grote Dierenbos-spelen. In de spannende competitie nemen Team Zwart en Team Wit het tegen elkaar op. Meneer de Raaf van Team Zwart zet letterlijk alles op alles om nu eens te winnen, maar zal dat hem lukken?
Lees meer


RITA & KROKODIL 3 (2+) - première
Vastberaden huppelt de 4-jarige Rita door het leven, vergezeld door haar altijd hongerige vriendje Krokodil die bij haar thuis in de badkuip woont. 
Lees meer


DE GRINCH
– 3e week

Dit bekende kerstverhaal van Dr. Seuss vertelt over een mopperkont die van plan is om het kerstfeest te stelen, maar op andere gedachten wordt gebracht door het vrolijke meisje Cindy-Lou die juist dol is op kerst. Van de makers van o.a. de Verschrikkelijke Ikke films, Minions, Huisdiergeheimen en Sing.
Lees meer


BUURMAN & BUURMAN WINTERPRET!
– 4
e week
De winter kan super leuk zijn, maar voor de buurmannen zorgt het juist voor problemen. De geliefde buurmannen gaan weer op hun eigen manier aan de slag om van alles een succes te maken. Het is weer genieten van het gestuntel van de beide buurmannen, die zelf juist vinden dat ze zo handig zijn.
Lees meer