Raoul Heertje

Raoul Heertje

Artist-in-residence van de Verkadefabriek

Comedian, schrijver en programmamaker Raoul Heertje is de eerste artist-in-residence van de Verkadefabriek. Het is de bedoeling dat in de toekomst meerdere kunstenaars en theatermakers de Verkadefabriek als hun tijdelijke artistieke thuis beschouwen, waarvan Raoul de eerste was. Raoul Heertje (1963) is oprichter van Comedytrain, was jarenlang teamcaptain in het televisieprogramma Dit was het nieuws en onlangs nog te zien bij De Avondshow Stand-ups van Arjen Lubach. 

Raoul Heertje verruimde zijn blik en liet zich inspireren door mensen uit alle Bossche windrichtingen. Daarvoor zocht hij contact met de Bossche gemeenschap en het Bossche bedrijfsleven. In de zomer van 2022 bezocht hij onder meer het jongerencentrum Zuid-Oost aan de Gestelseweg, waar hij sprak met medewerkers van PowerUp073. Ook ging hij in gesprek met bedrijven die zich als Vriend aan de Verkadefabriek verbonden hebben.

Raoul ontwikkelde een theaterprogramma, waarvoor hij ideeën haalde uit optredens in en initiatieven met de Verkadefabriek. Hiervoor was hij een aantal maanden regelmatig te vinden in ‘s-Hertogenbosch. 

De voorstelling

Raoul Heertje sprak in Den Bosch met allerlei verschillende mensen. Op straat, in werkplaatsen, in de wijken, bij bedrijven. Gesprekken over wat er toch misgaat tussen al die goedbedoelende mensen op aarde. Om te onderzoeken hoe het zit. Hoe wat zit? Alles. Een persoonlijke zoektocht die universeler bleek dan gedacht. 

De inzichten en opmerkingen van de Bosschenaren gebruikte hij voor zijn stand-up shows in de Verkadefabriek: Dit wordt wat nieuws. In de Avondshow van Arjen Lubach vertelde hij erover.