Koolhovens Keuze: Alfred Hitchcock

Koolhovens Keuze: Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock

Film Filmspecial

De met 16 gouden kalveren bekroonde Filmmaker Martin Koolhoven neemt je in Koolhovens Keuze mee in zijn fascinatie voor films. Hij geeft een filmcollege, gaat het gesprek aan, bespreekt fragmenten en na de pauze kijken we Vertigo (1958) van Alfred Hitchcock.

Martin Koolhoven ken je van zijn veelgeprezen films Oorlogswinter en Brimstone. De film Oorlogswinter werd door bijna 1 miljoen mensen in de bioscoop bezocht. Tijdens zijn loopbaan heeft hij maarliefst 16 gouden kalveren, 30 nominaties en veel internationale prijzen in ontvangst mogen nemen. Hierdoor behoort hij tot één van Nederlands meest succesvolle filmmakers. Vanavond gaat Koolhoven het hebben over: Alfred Hitchcock.

Leuk om te weten: Martin Koolhoven is de hele avond aanwezig.

Foto: Studio Plakband

Hitchcock

Hitchcock behoeft geen introductie, zou je zeggen. The master of suspense wordt nog steeds gezien als een van de belangrijkste regisseurs ooit en zijn invloed is nog steeds te zien in de hedendaagse cinema. Nog altijd hoor je bij spannende ontknopingen van voetbalwedstrijden ‘Hitchcock had het niet kunnen bedenken’ - wat onzin is, maar aangeeft hoe groot zijn impact was en hoe relevant hij nog steeds is. Het wordt lastig kiezen, maar ik zal een aantal van zijn beroemdste set-pieces laten zien en proberen uit te leggen wat er zo uniek aan hem was.  

Volgens veel filmfans is Vertigo het grote meesterwerk van Alfred Hitchcock. Eens in de tien jaar vraagt het toonaangevende internationale filmblad Sight and Sound aan regisseurs en filmjournalisten uit de hele wereld om hun favoriete films en in 2012 stootte Vertigo voor het eerst, sinds men ermee was begonnen, Citizen Kane (van Orson Welles) van de eerste plaats. Vertigo is een geweldige thriller vol memorabele scènes, over een ongezond obsessieve liefde. Ik heb de film nog nooit groot in de bioscoop gezien, dus dat wordt smullen.

Bekijk de trailer
Hitchcock

Regie

Alfred Hitchcock

Cast

James Stewart, Kim Novak en Barbara Bel Geddes

Genre

Thriller / Mystery

Land

VS

Gesproken taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Tijdsduur

129 minuten

Kijkwijzer

12+

Datum vr 20-09
Tijd 19:30 tot 23:30
Prijs € 17,50 Normaal
€ 15,00 Supporter
€ 12,50 Student
Zaal Filmzaal 1
Bestel tickets