Masterclass kunstkritiek i.s.m. Theaterkrant

Masterclass kunstkritiek i.s.m. Theaterkrant

Masterclass kunstkritiek i.s.m. Theaterkrant

Masterclass kunstkritiek i.s.m. Theaterkrant

Masterclass kunstkritiek i.s.m. Theaterkrant

Masterclass kunstkritiek i.s.m. Theaterkrant

Masterclass kunstkritiek i.s.m. Theaterkrant

Masterclass kunstkritiek i.s.m. Theaterkrant

Masterclass kunstktitiek

In samenwerking met de Theaterkrant en het Queer Arts Festival organiseert de Verkadefabriek in mei en juni een masterclass kunstkritiek. 

Hoe schrijf je over theater? Welke manieren van verslaglegging en kritiek zijn er en hoe breng je ze in de praktijk? Welke biases bestaan er in onze perspectieven en onze woorden? En: hoe gaan we daarmee om? In deze masterclass gaan we onder begeleiding van kunstcriticus Iris Spanbroek met elkaar in gesprek over deze vragen. Samen bezoeken we voorstellingen waarin queer thema’s centraal staan en onderzoeken we hoe we daarover kunnen schrijven.

Voel jij je betrokken bij podiumkunst, kritiek en/of queerness? Heb je interesse in het analyseren van voorstellingen vanuit queer perspectief en kunstkritiek? Dan nodigen we jou graag uit om je aan te melden voor deze masterclass over kunstkritiek.

In drie bijeenkomsten en twee voorstellingsbezoeken werken we toe naar een verslaglegging van de tweede editie van het Queer Arts Festival dat van 7 tot en met 9 juni plaatsvindt in de Verkadefabriek in Den Bosch. Dit doen we samen met experts uit het veld, zoals kunstcritici en theatermakers.

De masterclass is toegankelijk voor iedereen met meer of minder schrijfbagage en meer of minder kennis van podiumkunst, maar een zekere basis is gewenst.

Deelname kost € 40 per persoon. Dit is inclusief kaartjes voor de voorstellingen, bezoek aan het Queer Arts Festival en natuurlijk deskundige begeleiding gedurende het traject. Er is plaats voor maximaal 10 deelnemers. 

Data

De bijeenkomsten vinden van 19.00 tot 21.30 uur plaats in de Verkadefabriek in Den Bosch, onder begeleiding van Iris Spanbroek (Theaterkrant): 

  • Dinsdag 14 mei | Hoe praat je over kunst, over queerness? Wat is kunstkritiek en hoe geef je die vorm? Kirsten van Teijn (cabaretier en mede curator van het Queer Arts Festival) is aanwezig om in gesprek te gaan over het belang van (het tonen van) queer kunst en het Queer Arts Festival. Ook bereiden we ons voor op het eerste voorstellingsbezoek. 
  • Dinsdag 21 mei | We bespreken het bezoek aan de voorstelling na en voorzien elkaar van feedback op de geschreven recensies. Welke taal/woorden/beschrijvingen gebruiken we (niet)? Een gastdocent is aanwezig om in gesprek te gaan over de belangrijkste thema's.  
  • Dinsdag 4 juni | We bespreken de tweede voorstelling na en voorzien elkaar van feedback op de geschreven recensies. Bemerk je veranderingen sinds het schrijven van de eerste recensie? We bereiden ons voor op het Queer Arts Festival. Nemen het programma door: hoe willen we verslag doen van dit festival? Een aantal makers vertellen kort iets over hun betrokkenheid bij het Queer Arts Festival


De voorstellingen die we gezamenlijk bezoeken:


Het Queer Arts Festival:

  • Vrijdag 7 tot en met zondag 9 juni (Verkadefabriek, Den Bosch)


Om alles uit de masterclass te kunnen halen, vragen we je alle bijeenkomsten aanwezig te zijn en zowel de voorstellingen als (een deel van) het Queer Arts Festival te bezoeken. Daarnaast dien je wat tijd in te ruimen voor het schrijven over de voorstellingen en het festival. 

Iets voor jou?

Meld je aan!

Laat ons in een e-mail (aan fleurbardoul@verkadefabriek.nl) weten wie je bent en waarom je graag aan de masterclass deelneemt. Ter selectie vragen we je ook om een recent geschreven (journalistieke) tekst aan te leveren, zoals een recensie of interview. Je kunt je aanmelden tot zondag 5 mei 2024. Na aanmelding ontvang je meer informatie en details over de masterclass. 

Heb je vragen? Neem dan contact op met Fleur Bardoul: fleurbardoul@verkadefabriek.nl of 073 681 81 62.