Filmblik op de samenleving

Filmblik op de samenleving

Met filmdocent Constant Hoogenbosch

Als je films in een tijdcapsule stopt en ze worden jaren later bekeken, dan kunnen de films onze nakomelingen veel vertellen over de wereld waarin ze gemaakt zijn. Het zijn tijdsdocumenten die veel invloed hebben uitgeoefend en de samenleving goed weerspiegelt.

In deze filmcursus kijkt filmdocent Constant Hoogenbosch naar die wisselwerking tussen film en samenleving die zich openbaart in thematiek, maar ook in bredere discussies en kwesties die in de samenleving spelen. 

Het programma

di 17 januari, 20.00 uur | Black Cinema | Do the right thing (Spike Lee)
di 14 februari, 20.00 uur | Queer Cinema | Portrait de la jeune fille en feu (Céline Sciamma)
di 14 maart, 20.00 uur | Female gaze | Herfstsonate (Ingmar Bergman)
di 11 april, 20.00 uur | Spiritualiteit | La double vie de Véronique (Krzysztof Kiésloiwski)

Tickets

Volledige cursus: €62 | tickets
Volledige cursus supporter: €54 | tickets
Losse cursusavond: €16,50 / €14,50 supporter | Te koop vanaf 18 januari

De Thema's

BLACK CINEMA

Het verhaal van de zwarte cinema openbaart zich als een turbulente, soms aangrijpende en indrukwekkende, maar ook boeiende geschiedenis vol hoogte- en dieptepunten die in veel gevallen een spiegel van de 20ste en 21ste  eeuw vormen. De segregatie, an All Coloured Cast, de pioniers, de blaxploitation van de jaren 70 en de invloed van Spike Lee. Het komt allemaal voorbij. Filmdocent Constant Hoogenbosch bespreekt belangrijke mijlpalen en ontwikkelingen en illustreert dat met prachtig beeldmateriaal. 

QUEER CINEMA

Homoseksualiteit is in de filmwereld en vooral in de VS en Hollywood nog steeds een issue. Het is ook steeds een ding om in de VS als bekende persoon en dus ook als acteur en actrice uit de kast te komen. Veel homoseksuele acteurs en actrices durven en doen dat nog steeds niet.  Is Hollywood homofobisch? Ja en nee – het is problematisch om uit te komen voor je seksuele geaardheid, maar het hangt ook af van je positie en rol filmwereld. Filmdocent Constant Hoogenbosch bekijkt de pijnlijke en opzienbarende geschiedenis en ontwikkelingen die hij illustreert met prachtig beeldmateriaal.  

FEMALE GAZE

Er is veel te vertellen over de rol en positie van de vrouw voor en achter de camera’s van de filmwereld. Hoewel de rol van de vrouw in de filmwereld in de loop der jaren aanmerkelijk beter is geworden, blijft er een sterke grens tussen man en vrouw bestaan, zowel in mogelijkheden als in de betaling. In de lezing stipt filmdocent Constant Hoogenbosch verschillende mijlpalen en ijkpunten uit de 20ste eeuwse filmgeschiedenis aan die van belang zijn geweest en nog steeds relevant zijn voor de plaats van de vrouw in de filmwereld.  

SPIRITUALITEIT

In deze lezing bespreekt filmdocent Constant Hoogenbosch de relatie tussen film en spiritualiteit en de verschillende aspecten van film in relatie tot spiritualiteit. Hoe gaan filmmakers om met spiritualiteit, hoe spelen filmmakers met symboliek, archetypen, normen en waarden en hoe werken deze in op het onderbewuste en de emotionele beleving van de toeschouwer?