
In de Verkadefabriek maken we ruimte voor jonge, creatieve professionals. Dat doen we op het gebied van beeldende kunst, cabaret en comedy, muziek, theater én film. Want nieuwe makers brengen nieuw elan en nieuwe ideeën naar de Verkadefabriek. Ze vergroten onze wereld. Maar juist die jonge makers hebben het lastig. Daarom bieden we ze werkruimte en ondersteuning in de Studio. We bieden ze ruimte, maar denken ook met ze mee en helpen ze bij de opbouw van een netwerk en verbinding met de stad. Voor zes projecten per jaar is er bovendien budget beschikbaar. Om dit te kunnen doen hebben we steun gezocht bij het bedrijfsleven, in het bijzonder bij De Vrienden van de Verkadefabriek. Zij maken werken in de Studio financieel mogelijk.
De Studio is er voor professionele makers.
Jonge makers die hun basis hebben in Den Bosch of de directe omgeving. Makers die een plek zoeken om te kunnen uitproberen, zich te verdiepen en zich onder te dompelen. Met de focus op proces en ontwikkeling, meer dan op een eindresultaat. Een echte werkplaats dus.
De Studio is een goed geoutilleerde werkruimte in de Verkadefabriek (maar géén geluidsstudio).
Met technische mogelijkheden (hier lees je wat er precies beschikbaar is), maar ook een vleugel, een dansvloer, een kleedkamer. Het is een vrije plaats, alles kan er. Bijna, toch. De Studio is bijvoorbeeld geen geluidsstudio of geluidsdichte studio, maar muziek maken kan er! We stellen de Studio in blokken beschikbaar. Voorafgaand en tijdens de werkperiode spreken we met makers over hun plannen, hun project. We maken verbinding, in de Verkadefabriek en daarbuiten. We laten zien wat er in de Studio gebeurt. We bouwen samen een netwerk op.
Kunstenaars laten zien wat ze in de Studio doen.
Tijdens de periode waarin ze werken, maar ook na afloop in de vorm van een (kleine) presentatie. Van een inkijkje in het proces, tot een preview van een afgerond geheel; ook hier staat de ontwikkeling centraal. Op deze manier blijven we betrokken en verbonden. Met elkaar, met de stad, met andere jonge culturele professionals.
Makers kunnen zich aanmelden.
Het programmateam van de Verkadefabriek beoordeelt de aanmeldingen. Om dit te kunnen doen ontvangen ze graag een korte omschrijving van je motivatie en doelstellingen; maximaal een A4 of in een korte videoboodschap of... leef je uit. Vertel ze in elk geval duidelijk wat je wilt gaan doen en wat je daarvoor nodig hebt. Hier lees je er alles over. Inmiddels hebben al veel inspirerende makers in de Studio gewerkt. Aan nieuwe projecten en albums: alleen, met een choreograaf, met bandleden, met een regisseur. Ook hielden we een aantal openbare werksessies, waarbij we het gesprek met het publiek aan gingen.
Praktisch
TECHNIEK
De Studio is een goed geoutilleerde werkruimte.
Met een vleugel, een dansvloer een kleedkamer. Natuurlijk, er is ook licht en geluid. Goed om te weten: de Studio is géén geluidsstudio, of geluidsdichte studio. Maar veel van wat je zult nodig hebben, kunnen we voor je regelen. Bijna alles eigenlijk, maar daar kletsen we graag samen met je over! Heb je specifieke wensen of ben je rigoureuze dingen van plan? Laat het ons bij je aanmelding dan weten, of bel van tevoren even. Kunnen we je precies zeggen wat wel en niet kan of beschikbaar is. Meer weten over de beschikbare techniek in de Verkadefabriek? Hier vind je de materialen die ook in de Studio inzetbaar zijn.
AANMELDEN
Wil jij gebruik maken van de Studio? Meld je dan nu aan.
Vertel ons wie je bent en wat je doet. Wat je in de Studio wilt gaan doen: een korte omschrijving van je motivatie en doelstellingen. Wat je daarvoor nodig hebt. Wanneer je van de Studio gebruik wilt maken. Van maximaal een A4 tekst of een korte videoboodschap worden we sowieso blij. Ons verrassen met iets anders mag natuurlijk ook. We ontvangen je aanmelding graag per e-mail, via studiotramkade@verkadefabriek.nl.
Het programmateam van de Verkadefabriek bekijkt alle aanmeldingen, neemt zo nodig contact op voor meer informatie of nadere kennismaking en maakt vervolgens een keuze. Je hoort zo snel mogelijk na het verstrijken van de deadline van ze.
Nu in de studio: Monika Kowalewska
Een artistiek onderzoek als voorbereiding op een ‘andere’ sinterklaasvoorstelling.
De Bossche theatermaker Monika Kowalewska gaat een tekstloze, geëngageerde Sinterklaasvoorstelling maken voor kinderen vanaf 3 jaar, eind 2024 te zien in De Verkadefabriek.
Daaronder legt Monika voor de meekijkende ouders en opvoeders speels een verband tussen pakjesavond en onze online consumptie: de knecht van Sinterklaas als een flitsbezorger avant la lettre. En dan is er nog die ene, stigmatiserende overeenkomst: niet zelden hebben de bezorgers van onze bestellingen - net als Piet - een migratieachtergrond.
Monika streeft naar een gelaagde kindervoorstelling: om dat te realiseren doet ze de komende weken in de Studio een artistiek onderzoek naar de mogelijkheden daartoe. Ze wordt daarbij geholpen door een van de meest ervaren jeugdtheatermakers van Nederland, René Geerlings, artistiek directeur van Maas Theater en Dans in Rotterdam.
Benieuwd naar dit project? Na haar onderzoek - ze hebben 10 dagen in de Studio gewerkt en gerepeteerd - geeft Monika een korte presentatie, donderdag 31 augustus in de Studio. De toegang is gratis, maar het aantal stoelen beperkt, dus reserveer wel een ticket.
Eva van Pelt, muzikant: 'Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat ik me als maker vooral ontwikkel als ik me in mijn proces niet afsluit, maar juist open stel. Wanneer ik niet alleen tijdens de voorstellingen en concerten (de tussentijdse resultaten van mijn werk) maar juist ook tijdens het maakproces verbinding voel met andere makers en met het publiek. Dat is enkel mogelijk op plekken waar het bruist, waar leven en creativiteit in de lucht hangen, niet op mijn zolderkamertje.'
Jelle Willems, pianist: ‘In de Studio kon ik aan het werk met musici en visual artists. Het hielp me om het laatste stadium van compositie en repetitie af te ronden. De visuele en muzikale elementen op elkaar af te stemmen, daarvoor schiet mijn bescheiden woonkamertje te kort.’
Ruut van der Beele, filmregisseur: ‘Er is in Den Bosch behoefte aan een toegankelijke werkruimte op een goede locatie en met goede faciliteiten. Ik ben als filmmaker vaak op zoek naar een ruimte voor een korte periode. Zeker als je een project nog niet gefinancierd is, is het fijn dat je als maker een plek tot je beschikking hebt. Als je aan het einde van de periode laat zien wat je gemaakt hebt, is dat een goede gelegenheid om andere creatieve makers uit de stad te ontmoeten.’
Mitchel van Dinther (Jameszoo), muzikant: ‘Wanneer ik twee weken in een werkruimte ben, kan ik een situatie creëren waar vanuit nieuwe dingen ontstaan. Het is bijna alsof ik een nieuw instrument bedien. Ik ken de nukken, randen en hoeken van zo’n instrument nog niet en daardoor gebeuren er bijzondere dingen. Zo is het ook met een werkruimte waar je je helemaal kunt onderdompelen. Ik heb geen eigen studioruimte en het is voor de meeste makers onbetaalbaar om zo’n plek te huren. Dat ik nu de kans krijg om twee weken lang nieuwe werk te creëren in de Verkadefabriek … het gaat een enorme impuls geven aan mijn werk.’