In het kort

Ooit een koekjesfabriek, nu dé culturele hotspot van Den Bosch. Met twee theaterzalen, vijf filmzalen, een café-restaurant, clubzaal, winkel en meerdere repetitieruimtes is er altijd wat te doen. 

We zijn elke dag open vanaf 11.00 uur, ook het café-restaurant. In 2023 ontvingen we meer dan 230.000 bezoekers voor ons programma met film, theater, cabaret, dans, muziek, kindervoorstellingen, festivals, en events. 

Makershuis
De Verkadefabriek is een makershuis, waar kunstenaars het publiek én elkaar inspireren.  We werken intensief samen met zes theater- en dansgezelschappen, onze huisgezelschappen. En we maken ruimte voor nieuwe makers. We stellen de Studio gratis beschikbaar aan jonger makers. In het Verkadefabriek Atelier kun je als aanstormend kunstenaar vrij experimenteren met multimedia. Aan kunstenaars bieden we trainingen en masterclasses. Voor publiek zijn er inspirerende workshops door makers en bieden we een inkijk in het maakproces tijdens presentaties en open repetities.

Missie

Wij geloven dat kunst en creativiteit bijdragen aan een mooiere samenleving. Dat stimuleren we in de Verkadefabriek; een huis voor inspiratie, ontmoeting en ontwikkeling. Daarbij kiezen we voor een speelse benadering en een open blik. We willen een veilige plek in de stad zijn, waar je kunt zijn wie je bent. 

Ons motto: Vergroot je wereld.

In de Verkadefabriek denken en werken we zo duurzaam en verantwoord mogelijk. 

Van het eten wat we serveren en de manier waarop bezoekers naar de Verkadefabriek komen, tot de voorstellingen die bij ons staan en de manier waarop onze energie wordt opgewekt en bespaard. 

Lekker lokaal
In het restaurant koken we zonder gas. Daarbij kiezen we voor ingrediënten met zo min mogelijk voedselkilometers, biologisch waar mogelijk. We schenken duurzame, eerlijke koffie en thee.

Duurzame energie
Op het dak liggen honderden zonnepanelen en we maken gebruik van een warmtepomp. We verwarmen alleen de ruimtes die in gebruik zijn, wat niet gebruikt wordt, wordt niet verwarmd. We hebben een groene energieleverancier en een aandeel in een windpark. Onze computerapparatuur voldoet aan het Energy Star label en voor de verlichting zijn we bijna volledig overgegaan op led.

Biodiverzzz
Een groep medewerkers ontfermt zich over de biodiversiteit rondom de Verkadefabriek en zorgt voor onze 50.000 bijen. De honing verkopen we in onze winkel.

Eerlijke spullen
In onze (web)winkel kiezen we voor duurzame, eerlijke en mooie producten. Ontworpen door designers van dichtbij. Of juist duurzaam laten maken van ver, verder dan onze neus lang is. In de collectie zit onder andere duurzame schorten van Vanhulley, gemaakt van onze mooiste filmbanners.

Weggooien is zonde
We gooien niks zo maar weg. Technische materialen en meubilair dat we niet meer gebruiken verkopen we door, voor een tweede leven. We scheiden al ons afval, van keuken tot kantoor. Ons keukenafval wordt op milieuvriendelijke wijze omgezet tot compost.

Duurzaam verbouwen
Bij de verbouwing van filmzaal 4 zijn we uitgegaan van herbruikbare materialen. Het verven van de gang doen we met ‘biobased’ verf.

Laadpalen 
Hoewel we staan te springen als je ons met de fiets of het openbaar vervoer bezoekt, weten we ook dat dat niet altijd haalbaar is Op de parkeerplaats bij de achteringang vind je laadpalen voor elektrische auto’s en een oplaadmogelijkheid voor elektrische fietsen.

diversiteit en inclusie

We vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt en hebben aandacht voor bezoekers met en zonder beperking, met uiteenlopende achtergronden en behoeftes, jong en oud.  

In onze theater- en filmzalen laten we een weerspiegeling zien van de samenleving en wat zich daar afspeelt. We vinden het belangrijk nieuwe perspectieven toe te voegen en meerstemmig te zijn. Het motto van de Verkadefabriek is niet voor niets ‘Vergroot je wereld’. We gaan samenwerkingsverbanden aan met maatschappelijke en culturele instellingen die ons in contact brengen met nieuwe makers en bezoekers. Zo verbreden wij onze horizon. 

Wat doen we zoal?
Een kleine greep: we stellen toegangskaarten beschikbaar aan mensen die een theater- of filmbezoek normaal gesproken niet kunnen betalen, in samenwerking met Quiet Den Bosch. Twee keer per jaar verkopen we onze filmposters tijdens de Postersale. De opbrengst gaat naar het Jeugdfonds Sport en Cultuur ’s-Hertogenbosch, dat muziek-, theater- en danslessen betaalt voor gezinnen met weinig geld. We organiseerden een filmvertoning van Paddington, ingesproken door de Oekraïense president Volodimir Zelensky, voor Oekraïense vluchtelingen. Samen met De Stilte en het Fonds voor Cultuurparticipatie maken we theaterbezoek mogelijk voor kinderen met een auditieve en/of visuele beperking, met behulp van een gebaren- en muziektolk. 

2024
In 2024 pakken we de toegankelijkheid aan voor bezoekers met een auditieve en/of visuele beperking en bezoekers in een rolstoel. 

Hypertoegankelijk
We werken toe naar een hypertoegankelijke Verkadefabriek. Toegankelijk voor bezoekers met een fysieke beperking, babyvriendelijk, peuter- en kindvriendelijk, dementievriendelijk, autismevriendelijk, met prikkelarm aanbod, speciale vertoningen voor doven en slechthorenden en relaxed performances. Wil je hier als bezoeker aan bijdragen of meedenken, neem dan vooral contact met ons op!
 

jaarverslag 2023

Hoeveel bezoekers kwamen er in de Verkadefabriek, wat was er nieuw en wat waren de hoogtepunten van 2023? 

lees het jaarverslag
jaarverslag 2023

bedrijfsmodel

 We werken met 35 medewerkers en 40 vrijwilligers om het onze bezoekers naar de zin te maken.

De Verkadefabriek is een stichting met een culturele ANBI-status. De horeca is ondergebracht in een aparte bv, die bijdraagt aan de algehele exploitatie. De horeca bv is huurder en betaalt voor verleende diensten. Daarnaast verdient de Verkadefabriek aan commerciële verhuur, ticketinkomsten en parkeergelden. 

Het bestuur van de stichting Verkadefabriek wordt gevormd door de directeur-bestuurder. De onafhankelijke Raad van Toezicht heeft een toezichthoudende functie en werkt onbezoldigd. Er is een directiestatuut, waarin de verhouding tussen directie en Raad van Toezicht wordt geregeld. In de Raad van Toezicht wordt gewerkt volgens de Cultural Governance Code. De code is een instrument voor goed bestuur en toezicht in de cultuursector.

De Verkadefabriek is gehouden aan de CAO Nederlands Theater en streeft Fair Practice en Fair Pay na, voor eenieder die voor ons werkt, ook buiten dienstverband.

We werken toe naar een bottom-up en zelfsturend georganiseerde organisatie. Onderweg hiernaartoe wordt veel tijd geïnvesteerd in samenwerking, het maken van nieuwe werkafspraken, het voeren van ontwikkelgesprekken, teambuilding en het volgen van workshops op het gebied van onder andere onbewuste vooroordelen en het creëren van een veilige werksfeer. 

Ooit werden hier koekjes gebakken; frou-frou's en café-noirs. 

De Verkadefabriek (1929) werd al snel een begrip in 's-Hertogenbosch. Veel Bossche meisjes gingen er na de huishoudschool werken: 'de meisjes van Verkade'. Na de sluiting in 1993 heeft de oude koekjesfabriek jarenlang leeg gestaan. In 2002 werd architect Hubert-Jan Henket benaderd om het pand te verbouwen. Hij wist de karakteristieke eigenschappen van de oude fabriek te behouden in zijn ontwerp voor het nieuwe kunstencentrum. De sheddaken werden behouden: het maakt dat er in de Verkadefabriek vrijwel overal daglicht is. De achttienduizend oude gele vloertegels zijn verwijderd, stuk voor stuk schoongebikt en opnieuw geplaatst. In 2004 opende de nieuwe Verkadefabriek zijn deuren. 

Met dank aan

De Verkadefabriek wordt structureel ondersteund door Gemeente 's-Hertogenbosch, Fonds Podiumkunsten, Europa Cinemas en de Vrienden van de Verkadefabriek.