Kunst in Beeld: Dearest Fiona

Fiona Tan

Film Filmspecial

We kijken een film die licht werpt op de moderne kunstwereld en kunsthistorica Marie José Eijkemans geeft een inleiding.

Dearest Fiona
Een van de eerste beelden: een meisje met een oer-Hollands mutsje kijkt je nieuwsgierig aan. Ze is ruim honderd jaar geleden gefilmd, en toch lijkt het alsof ze naast je staat. Fiona Tan ontdekte het beeld in de collectie van Eye Filmmuseum, waar ze stuitte op oude, deels ingekleurde, documentaire filmopnamen van Nederland tussen 1900 en 1930.

In Dearest Fiona zijn ze gemonteerd tot een panorama van dorps- en stadsleven, visserij, landbouw en industrialisering. Speelse momenten staan naast zware handarbeid, oogst en overstroming. Vooral door de mensen komt de van subtiel geluid voorziene beeldenstroom heel dichtbij. Tegelijkertijd leest een stem teruggevonden brieven voor die Tans Indonesisch-Chinese vader haar eind jaren tachtig vanuit Australië schreef toen zij in Nederland studeerde. Moeiteloos schakelt hij tussen familieberichten en gedachten over het wereldnieuws en kolonialisme.

De onorthodoxe combinatie van die brieven en de oude beelden van Nederland vormt een intrigerende ervaring – intiem en persoonlijk, met een wijde blik. Tan nodigt zo uit tot bespiegelingen over tijd en geschiedenis, onze plaats in de wereld en wie wij zijn.

Het programma

19.00 uur | Zaal open
19.30 uur | Aanvang lezing
20.00 uur | Aanvang film Dearest Fiona
21.45 uur | Nabespreking
22.15 uur | Einde

Marie José Eijkemans

Marie José Eijkemans verzorgt lezingen, cursussen en “proeverijen” over kunst. Als je kunst van nu verbindt met kunst van toen of met andere kunstdisciplines dan verbreed je  je kijk en daarmee je vocabulaire over hedendaagse kunst. Het is net als bij een wijnproeverij. Als je meer smaken leert benoemen, kun je de wijn beter waarderen. Eijkemans is opgeleid als beeldend kunstenaar en heeft daarna nog een Master in Art & Architecture behaald. Van 1999 tot 2023 werkte zij bij museum De Pont als hoofd educatie.

Marie José Eijkemans

Regie Fiona Tan
Cast

N.v.t.

Genre Documentaire
Land Nederland
Gesproken taal Engels
Ondertiteling

Nederlands

Tijdsduur 102 minuten
Kijkwijzer
Datum vr 14-06
Tijd 19:00 tot 22:15
Prijs € 12,00 Normaal
€ 11,00 Supporter
€ 8,50 Student
Zaal Clubzaal
Bestel tickets