De Theatertroep

De Theatertroep

Blauwe lucht

De hel dat zijn de anderen, schreef Sartre. De hel dat is Terschelling, vindt Arie Storm. Speciaal voor de Theatertroep bewerkte hij zijn roman Schoonheidsdrift voor het theater.

Blauwe Lucht is een daverende slapstick-komedie over Tom, die samen met zijn vriendin het vakantie-eiland bezoekt, om daar met lichte tegenzin een schrijfcursus te volgen en met minder lichte tegenzin zijn schoonvader te bezoeken, die de helft van het eiland bezit. Nadat een bescheiden explosie zijn vakantiehuisje heeft vernietigd, begint Toms verhaal steeds verder uit de hand te lopen en komt de schrijfcursus onverhoeds toch goed van pas. Maak je klaar voor een ware waddenkomedie over een zanderige gevangenis waaruit je maar moeilijk kunt ontsnappen.  

In Blauwe Lucht neemt de Theatertroep de toeristische zucht naar ‘authentieke ervaringen’ onder de loep. Waar toerisme in eerste instantie (economische) voorspoed kan brengen op de plekken die interessant zijn, blijkt dat er een onoplosbare paradox is geslopen in het hele reisgebeuren. Reizen is synoniem geworden met het verzamelen van unieke ervaringen: die ene mooie plek waar nog niemand is geweest en waar de natuur of cultuur nog ongerept is. Maar zodra de eerste toeristen zich op die steeds zeldzamer wordende onontgonnen plek begeven, is het hek van de dam. De reisdrift wordt daarmee een paradoxale behoefte, die precies dat vernietigt wat hij nastreeft.

De Theatertroep

De Theatertroep is een zeskoppig Amsterdams collectief bestaande uit Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld en Nicoline Raatgever. Ze maken grenzeloos toneel, zoals in Shakespeare’s Globe-theater; toneel voor alle lagen van de samenleving, wars van elke scheiding tussen klassiek en modern toneel, tussen volksvermaak en intellectualiteit, tussen komedie en tragedie. 

De Theatertroep heeft met hun Vaudeville een eigen manier gevonden om dit drempelvrije toneel te maken: lichtvoetig, grotesk, intelligent, tekstueel virtuoos en bewust onhandig. Het publiek wordt direct aangesproken en krijgt een bonte mix van slapstick, zang, tekst, dans en beeldende performance voorgeschoteld. Ze hebben de afgelopen jaren furore gemaakt op festivals als De Parade en Lowlands en touren met hun voorstellingen door heel Nederland en België.   

Datum vr 13-12
Tijd 20:15
Prijs € 20,00 Normaal
€ 18,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 12-12-2024 om 20:15 uur
Zaal Kleine Zaal
Bestel tickets

Tekst

Arie Storm

Van en met

De Theatertroep

Ook interessant voor jou