De Theatertroep en De Spelersfederatie

De Theatertroep en De Spelersfederatie

Hotel Gouden Bergen

Nieuwe toneeltekst Young Blood

Een hotel is de wereld in het klein. De haves en de have-nots leven samen in één gebouw maar ze gebruiken aparte trappenhuizen en nuttigen volstrekt andere maaltijden in strikt gescheiden ruimtes. In Hotel Gouden Bergen gaat het mis en botsen deze twee werelden. 

In het kleine provinciehotel Gouden Bergen heerst een sublieme scheiding. De personages ontmoeten elkaar steeds in duo’s, in een theatrale estafette. Verschillende onderwerpen passeren de revue, waarin de personages lijnrecht tegenover elkaar staan: Zet je een kind op de wereld in het licht van de klimaatcrisis? Hoe dicht je de kloof tussen arm en rijk? Moet je grote bedrijven beteugelen als ze kleine ondernemingen wegconcurreren? Zijn Nederlanders bereid de wapens op te nemen, als hun vrijheid wordt bedreigd?  

De normale gang van zaken wordt aan het wankelen gebracht en krijgt een laatste zet wanneer een rijke filmregisseur en een beroemde actrice samen met hun dochter een kamer betrekken en besluiten aan te pappen met de familie die het hotel runt. Het duurt niet lang of het komt tot een explosieve botsing tussen de twee gezinnen, met verstrekkende gevolgen voor iedereen; de oude orde ligt definitief in scherven.  

Hotel Gouden Bergen is een maatschappijkritische tragikomedie die op speelse wijze grote thema's behandelt als privilege, geld, onbegrip, klasse en afkomst. Geïnspireerd door de hitserie The White Lotus en de beroemde Fawlty Towers-reeks. 

De makers

De Theatertroep is een zeskoppig Amsterdams collectief bestaande uit Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld en Nicoline Raatgever. Ze maken grenzeloos toneel, zoals in Shakespeare’s Globe-theater; toneel voor alle lagen van de samenleving, wars van elke scheiding tussen klassiek en modern toneel, tussen volksvermaak en intellectualiteit, tussen komedie en tragedie. De Theatertroep heeft met hun Vaudeville een eigen manier gevonden om dit drempelvrije toneel te maken: lichtvoetig, grotesk, intelligent, tekstueel virtuoos en bewust onhandig. Het publiek wordt direct aangesproken en krijgt een bonte mix van slapstick, zang, tekst, dans en beeldende performance voorgeschoteld. Ze hebben de afgelopen jaren furore gemaakt op festivals als De Parade en Lowlands en touren met hun voorstellingen door heel Nederland en België.    

De Spelersfederatie is een veelkoppig, divers ensemble voor de grote zaal. Een ensemble van autonome toneelspelers, zonder vaste regisseur. “We organiseren ons anders dan de bestaande instituten, dat wil zeggen: informeler, horizontaler, pluriformer en transparanter. We streven een divers ensemble na in de breedste zin van het woord: een mix van jong en oud, verschillende achtergronden, geaardheden, levensopvattingen. Bij de Spelersfederatie staat de toneelspelersploeg centraal. Dat is niet alleen een artistieke keuze, het is ook een ideaal. We draaien de machtsstructuren om. We ontkrachten de mythe van het ‘geniale individu’, en vieren ‘het genie van de samenwerking’.” 

De Spelersfederatie richt zich in de eerste plaats op nieuw repertoire, dat op het ensemble geschreven wordt door Nederlandse toneelschrijvers.  

Kyrian Esser debuteerde in 2023 met zijn roman Dans Panfilo Dans. Datzelfde jaar schreef hij zijn eerste avondvullende theatertekst Wie the fuck is Alice dat in de enscenering van de Theatertroep in het najaar van 2023 in vele theaters door het land te zien was. 

Datum za 05-04
Tijd 20:30
Prijs € 21,00 Normaal Verkoop start 18-6-2024 om 11:00 uur
€ 19,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 4-4-2025 om 20:30 uur
Zaal Grote Zaal
Bestel tickets

Credits

Tekst

Kyrian Esser 

Spel

Yahya Gaier, Jonata Taal, Patrick Duijtshoff, Elisabeth ten Have, Rosa Asbreuk, Timo Huijzendveld, Kyrian Esser en Nicoline Raatgever 

Eindregie

Amira Duynhouwer 

Decor

Luc Brinkhoff, Firma Traktor 

Foto

Patrick Duijtshoff 

Ook interessant voor jou