Marjolijn van Heemstra/De Correspondent

Marjolijn van Heemstra/De Correspondent

Maankoorts

Nu mijnbouwbedrijven de bodemschatten op de maan hebben ontdekt, blijkt dat we weinig hebben geleerd van ons koloniale verleden. In Maankoorts verbindt Marjolijn van Heemstra de mijnbouw van de vroegere kolonisten in Suriname met een toekomstige vorm van mijnbouw: niet op aarde, maar op de maan.  

Waar komt de hebzucht vandaan? Wat drijft de mens om zich plekken ver weg toe te eigenen? En hoe voorkomen we dat de maan een industriegebied wordt ten dienste van een handvol aardbewoners?

In 1923 stond Aarnoud van Heemstra, gouverneur van Suriname, na een zware tocht door het regenwoud op de top van de Voltzberg, een hoge rots in een zee van groen. De verpletterende schoonheid van het landschap leek aan hem niet besteed. Wat Van Heemstra wél zag waren economische mogelijkheden. Hij zou massaal bomen laten kappen, wegen laten aanleggen waar ooit water kronkelde en grond laten openbreken op zoek naar waardevolle grondstoffen. Zijn gouverneurschap zou in het teken staan van de mijnbouw, die verwoestende sporen in het landschap trok. 

Honderd jaar later worden de eerste contracten getekend voor mijnbouw op de maan. Marjolijn van Heemstra, familie van de gouverneur, buigt zich over de geschiedenis én de toekomst van koloniale mijnbouw. In een poëtische gedachtereis ontrafelt Marjolijn de hebzucht waaraan nu zelfs de ruimte wordt onderworpen. Daartegenover stelt ze een liefdevolle ode aan het buitenaardse landschap waar we allemaal op uitkijken.  

Maankoorts is gebaseerd op het essay Wat is ruimte waard (De Correspondent).

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra is dichter en theatermaker, en gefascineerd door de ruimte en ruimtevaart. Ze was jarenlang vaste columnist bij Trouw en schreef twee dichtbundels en twee romans. Haar eerste dichtbundel schreef ze gedeeltelijk als zelfverklaard huisdichter bij de European Space Agency. In 2019 tourde ze door Nederland met de voorstelling Stadsastronaut, waarin ze onderzocht hoe we hier op aarde kunnen leven met de blik van een ruimtevaarder. Onder dezelfde naam is nu ook een podcast verschenen bij de VPRO. 

Datum vr 11-10
Tijd 20:30
Prijs € 21,00 Normaal
€ 19,00 Supporter
€ 10,00 Student Verkoop studentenprijs start 10-10-2024 om 20:30 uur
Zaal Grote Zaal
Bestel tickets

Tekst en spel

Marjolijn van Heemstra

Regie

Erik Whien

Video

Noortje van den Eijnde

Muziek

Roald Oosten

Beeld en licht

Julian Maiwald

Maankoorts is een productie van Stichting Marjolijn van Heemstra in samenwerking met De Correspondent.

Ook interessant voor jou