Michael Zandl, David Eisele & Kolja Huneck- Sawdust Symphony
Michael Zandl, David Eisele & Kolja Huneck
Modern circus over het menselijk verlangen altijd maar te blijven creëren.
No Dutch? No problem! Scroll down for English.
DANSLOKAAL is het jaarlijkse talentontwikkelingsproject van Conny Janssen Danst, waarbij talentvolle makers uitgenodigd worden om nieuw werk te ontwikkelen met de dansers van het Rotterdamse gezelschap.
Artistiek directeur Conny Janssen, een van de meest toonaangevende choreografen in Nederland, selecteert elke editie in samenwerking met Dansateliers en Korzo een bijzondere verscheidenheid aan talent. De jonge makers krijgen de kans om binnen de professionele context van het gezelschap te werken aan de ontwikkeling van hun eigen signatuur. Het resultaat is een verrassende voorstelling met drie nieuwe werken, gemaakt voor én met de dansers van Conny Janssen Danst.
De choreografen die dit seizoen onder de vleugels van het gezelschap aan de slag gaan, zijn Bas van der Kruk (Dansateliers), Sarada Sarita (Korzo) en Charlie Skuy (Conny Janssen Danst).
Dansateliers, één van de creative partners in DANSLOKAAL, selecteerde choreograaf Bas van der Kruk voor de twaalfde editie van het talenontwikkelingsproject. In 2024 zal hij nieuw werk ontwikkelen samen met de dansers van Conny Janssen Danst.
Op de basisschool playbackte Bas Madonna, met een opgeknoopt wit t-shirt en met een geleende blonde pruik. Daarom volgde Bas de Havo voor Muziek en Dans aan Codarts in Rotterdam, studeerde in 2014 af als uitvoerend danser aan Rambert School of Ballet and Contemporary Dance in Londen en behaalde een master in Toegepaste Ethiek (2016) aan de Universiteit Utrecht en in Choreografie (2023) aan Fontys Academy of the Arts/Codarts. Nu geeft Bas les in Dans en Filosofie op Fontys en is actief als maker en performer.
Bas zet beweging in om mensen bij elkaar te brengen en om visuele beelden te doen leven. Om samen met iedereen die aanwezig is betekenis te geven aan het moment dat we met elkaar delen. Om iets met elkaar mee te maken en te bevragen. Om nieuwsgierig te blijven. Hier komen filosofie en dans voor Bas samen. Sommige onderwerpen, zoals het claimen van ruimte, maakbaarheid, ijdelheid, zichtbaarheid, begrip en onbegrip blijven een bron van inspiratie. Hoe zorgen we ervoor dat we open blijven staan voor dat wat anders is? Voor verandering? Voor elkaar? En dat het liefst met een beetje glitter, plezier en zelfspot.
Bas maakte o.a. de interactieve voorstellingen Wat Nu?! en _i_C_O_N_i_C. In Wat Nu?! neemt Bas het publiek mee in een gezamenlijk maakproces, waarbij vrijheid, fuchsia en met elkaar in gesprek gaan de boventoon voeren. _i_C_O_N_i_C is het eindresultaat van een onderzoek naar de rol van de performende facilitator die aan de haal gaat met het publiek en het thema ijdelheid.
Voor Wereld Aids-Dag maakte Bas het videowerk Als je het vertelt. De video geeft een stem aan jongeren die leven met hiv.
Korzo, één van de creative partners in DANSLOKAAL, selecteerde choreograaf Sarada Sarita.
Sarada Sarita (1987) is een Nederlands/Chileense danseres en choreografe. Een pionier in de Nederlandse dansscene: als een van de eersten bracht zij voguing en waacking naar Nederland. Ze werkte samen met gezelschappen als ISH en Het Nationale Ballet. In 2019 won ze de prestigieuze BNG Bank Dansprijs met Christian Yav en Sedrig Verwoert, evenals de Zilveren Krekel voor haar rol als heks in GRIMM (een coproductie van Junior Company Het Nationale Ballet & ISH). Sinds 2021 is ze huischoreograaf bij Korzo.
Al op jonge leeftijd beoefent ze een breed scala aan dansstijlen: van klassiek ballet tot tapdansen, jazz en hiphop. Na een professionele dansopleiding bij Lucia Marthas en Peridance Center of Art & Alignment in New York is zij gegroeid tot een creatieve maker en danseres met veel charisma, uitstraling en een sterke vrouwelijke kracht. Tijdens haar verblijf New York verdiepte ze zich volledig in de dansbewegingen van voguing en waacking. In deze culturen vindt ze nu een thuis en identiteit.
Deze danssubculturen vieren dat ze anders zijn en de conventies niet volgen. Sarada laat in haar werk specifiek de menselijke ervaring in al zijn verschillende kleuren en emoties zien. In 2019 maakte zij een levensveranderende reis naar Zuid-Amerika. Ze verenigde zich met haar inheemse roots en leerde van stammen die met uitsterven worden bedreigd. De reis gaf haar een nieuwe verbinding met en waardering voor de natuur, het concept van ‘het land en de natuurlijke manier van leven en dood’.
Conny Janssen selecteert choreograaf Charlie Skuy voor de twaalfde editie van het talentontwikkelingsproject DANSLOKAAL. Ze ontdekte de getalenteerde choreograaf tijdens de Rotterdam International Duet Choreography Competition (RIDCC) in 2023.
Charlie Skuy is een Canadese choreograaf en kunstenaar, gevestigd in Nederland. In 2018 trad hij in dienst bij Nederlands Dans Theater en creëerde, terwijl hij fulltime danste, talloze werken voor het choreografische platform van het gezelschap. Zijn werk heeft meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Copenhagen International Choreography Competition. Voor zijn duet KEVIN, uitgevoerd samen met Emmitt Cawley, won hij de Conny Janssen Danst Partner Award tijdens de RIDCC 2023.
Charlie regisseerde en produceerde ook talloze dansfilms en werd onlangs bekroond in CINEDANS ’23 (film/choreografie). Door het Assemble Internationale ’17 (Canada’s Nationale Balletschool) werd hij gevraagd zowel een dansfilm te maken als een avondvullend werk voor drie oudere dansers op het Origen Festival (Zwitserland). Charlie’s passie voor filmmaken, danstheater, beeldende kunst en droomlogica (David Lynch) opent verschillende werelden en beelden waarin hij zijn relatie met angst, dissonantie en veroudering onderzoekt.
“Charlie Skuy is een jonge getalenteerde maker die ik in 2023 spotte tijdens het internationale dansfestival RIDCC in Rotterdam. Als ex-danser van het Nederlands Dans Theater draagt hij een rijk dansvocabulaire in zich. Zijn intuïtieve stijl kenmerkt zich door een explosie van bewegingen. Fris, humorvol, uiterst beweeglijk en vol met onverwachte wendingen. Ik kijk enorm uit naar de samenwerking van Charlie met onze dansers.” - CONNY JANSSEN
De voorstelling op 30 oktober is onderdeel van IETM Focus Meeting, een netwerkactiviteit voor zo'n 200 internationale professionals die hiervoor speciaal naar Den Bosch komen. Op deze datum is er vrije stoelkeuze.
Meer over IETMNo Dutch, no problem!
This dance performance doesn't contain any spoken language.
Like to read about the performance in English?
Click on the icon with the speech bubble in the top right corner of the page (mobile devices: behind the hamburger menu). Then select ‘English’. You will now see the English version (by Google Translate) of the website.
Écht iets voor de avontuurlijke bezoeker: voorstellingen van nieuwe makers en aanstormend talent. Een nieuwe generatie die de barricades op gaat, hun kijk op de wereld met je deelt en verrassend en fris voor de dag komt. We geven deze voorstellingen het label Young Blood. Met drie jonge choreografen behoort dit programma als geen ander tot de Young Blood-collectie.
Is Young Blood helemaal jouw straatje? Dan hebben we een fijne tip voor je. Met de Young Blood Pas kun je namelijk álle Young Blood voorstellingen bezoeken - het zijn er nu al meer dan 40 en door het jaar heen komen er vaak nog een aantal bij.
Ja, vertel me meer over die pas!Bas van der Kruk, Charlie Skuy, Sarada Sarita.
Timo Andenmatten (stage), Mia Bourhis, Manon Delanoë (stage), Mathis Deure (stage), Sofia Filippi (stage), Pedro Ricardo Henry, Miguel Lopes (stage), Sara Mistrorigo, Enorah Schwaar, Mattia Trematerra
Conny Janssen, Lisa Reinheimer (Dansateliers)
Erik Spruijt
Kies een taal